REZOVI I POSLJEDICE

Varga: Izgubili smo 138 milijuna kuna, prava pacijenata ne diramo

23.04.2015 u 15:51

Bionic
Reading

Vladine mjere za rješavanje prekomjernog deficita, zbog kojih je zdravstvo ostalo bez 138 milijuna kuna, neće zasad utjecati na prava pacijenata, ali sustav zdravstva mogao bi izgubiti pozitivno mišljenje Europske komisije jer se konsolidaciju sustava možda neće uspjeti provesti u zadanim rokovima, izjavio je u četvrtak ministar zdravlja Siniša Varga

Obuhvat zdravstvenih usluga zasad nećemo dirati iako smo izgubili 138 milijuna kuna, rekao je Varga na konferenciji za novinare u povodu predstavljanja rezultata 'Programa plus'.

Najavio je mjere kojima će se osigurati da dodatne uštede ne utječu na funkcioniranje zdravstvenog sustava koji je, kaže Varga, transparentan i 'točno adresira koji novac ide u koji segment'.

No, mogući su problemi vezani uz mišljenje Europske komisije jer se plan konsolidacije sustava neće moći provesti u zadanim rokovima iako će, ističe Varga, nastojati da to nema posljedice na otplatu ranijih dugova zdravstvenog sustava.

U sklopu mjera za smanjenja prekomjernog deficita, Vlada je u četvrtak zadužila Ministarstvo zdravlja da smanji rashode HZZO-a za stotinjak milijuna kuna.

Inače, ranije je Varga izjavio da Ministarstvo zdravlja najam poslovnih prostora plaća do 12 eura po četvornom metru, no vjeruje kako je moguće u kratkom roku te cijene dovesti na razinu 11 eura, u skladu s Vladinom odlukom po kojoj poslovni prostori ne smiju biti skuplji od 11 eura po kvadratu.

'Vjerujemo da u vrlo skorom roku možemo staviti stvar unutar zadanih okvira. Radi se o sedam poslovnih prostora u svim dijelovima Hrvatske. Najskuplji nam je prostor od Hrvatskih šuma, međutim, to se već neko vrijme rješava preko Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i ne plaćamo tu visinu najamnine. Ostalih šest su u raznim dijelovima Hrvatske i svi su jeftiniji od 12 eura po kvadratu', rekao je Varga.

Ističe kako se radi o prostorima u Slavonskom Brodu, Zadru i drugim dijelovima Hrvatske koje koristi sanitarna inspekcija te vjeruje da je cijene moguće dovesti u okvir od 11 eura po kvadratu.