integracija stranaca

Varaždinska županija radi na zanimljivom projektu; sve je vezano za strane radnike

23.02.2023 u 19:05

Bionic
Reading

Radi integracije stranih radnika na privremenom radu, Varaždinska županija ustupit će prostorije srednjih škola za provođenje programa usavršavanja jezika i njihovo osposobljavanje, jedan je od zaključaka radne skupine za izradu programa integracije stranaca na privremenom radu

Kako je u četvrtak objavila Varaždinska županija na svojim službenim mrežnim stranicama, radna skupina osnovana je početkom godine, a nedavno je održan i prvi sastanak.

Kako su za Hinu potvrdili iz Varaždinske županije, na sastanku, na kojem je glavna tema bila utvrđivanje plana i programa rada radne skupine, doneseno je sedam zaključaka.

Tako je, uz namjeru ustupanja prostorija srednjih škola Varaždinske županije za provođenje programa za usavršavanje jezika i osposobljavanje, predloženo i provođenje ankete među građanima i stranim radnicima kako bi se utvrdili odnosi prema njima i uvidjelo čime se može potaknuti njihova integracija u društvo.

Radna skupina predlaže i izradu zajedničke baze podataka o broju stranih radnika, njihovoj narodnosti i mjestima u kojima rade te da jedan od uvjeta za njihovo zapošljavanje bude učenje hrvatskog jezika.

Također je predloženo da bankarski sektor razmotri mogućnost kreditiranja stranih radnika kako bi mogli kupiti nekretninu radi spajanja obitelji i mogućeg trajnog doseljavanja, potvrdio je za Hinu župan Anđelko Stričak.

Predloženo je i da se preko medija predstave pozitivni učinci koje strani radnici donose Hrvatskoj kako bi se o njima stvorila pozitivna slika. Zaključeno je da se primjećuje razlika između radnika iz Hrvatskoj bližih zemalja, koji se lakše prilagođavaju hrvatskoj kulturi i običajima, te radnika iz dalekih zemalja, čija je prilagodba složenija.

Budući da je Ministarstvo unutarnjih poslova nositelj prijedloga odluke o osnutku Međuresorne radne skupine za izradu Nacrta prijedloga dokumenata o imigracijskoj politici Republike Hrvatske koja bi uključivala i problematiku integracije stranih radnika u društvo, Varaždinska županija dostavila mu je 15. veljače dopis s utvrđenim zaključcima i prijedlozima radne skupine.