SKANDALOZNI SAVJETI MUŠKARCIMA I ŽENAMA

Varaždinska biskupija oštro napala medije

09.01.2013 u 09:52

Bionic
Reading

Zlonamjernim napisima želi se dodatno diskreditirati Ladislava Ilčića, Obiteljski centar i u konačnosti cijelu Crkvu, poručuju iz Obiteljskog centra Varaždinske biskupije, potaknuti 'neviđenom medijskom hajkom'

Naime, u vezi s napisima o prijepornim savjetima i stavovima o ulozi žene i muškarca u braku, koji se nalaze na njihovoj web stranici, ističu kako se 'zlonamjerno imputira Obiteljskom centru Varaždinske biskupije da 'propagira' i savjetuje stavove koji nisu u skladu s vremenom u kojem živimo'.

Uklonili neprimjerene sadržaje

Uz rubriku 'Sedam zapovijedi muškosti' Herba Goldberga na internetskim stranicama Obiteljskog centra odsada stoji objašnjenje kojeg prije nije bilo: 'Tekst koji slijedi sarkastičan je i ironičan stav dolje potpisanog autora, a ne učenje Katoličke crkve. Žalosno je da to treba posebno naglašavati kako se pojedine rečenice ne bi izvlačile iz konteksta i krivo tumačile.'

Takvo što trebalo je i ranije staviti, budući da je u nas slabo poznat rad američkog psihologa koji zacijelo ne propagira, već ironizira stereotipe o muškarcima u SAD-u.
Međutim, neke od spornih rubrika u cijelosti su uklonjene sa stranica, poput rubrika 'Dječaci i muževi' i 'Korisni savjeti ženi u braku'. Očigledno, i u Obiteljskom centru su shvatili da su uistinu neprimjereni savjeti ženama da, primjerice, ne kritiziraju muževe prijatelje i da im daju 'punu slobodu u poslovnim stvarima'.

Kako pojašnjavaju, tekstovi s bračnom i obiteljskom tematikom prikupljeni su s raznih strana: knjiga, publikacija, časopisa i internetskih stranica.

'Većina tekstova su jasan i nedvosmislen stav i učenje Katoličke crkve o braku i obitelji. No, tu su i različiti tekstovi raznih sociologa, pedagoga, psihijatara, bračnih terapeuta koji svaki na svoj način, često i ironično i sarkastično, ali i šaljivo, progovaraju o muško-ženskim odnosima, braku i obitelji', navode u biskupijskom Obiteljskom centru.

Potonji tekstovi, kako naglašavaju, ne predstavljaju učenje Katoličke crkve, već 'žele biti poticaj na razmišljanje i zauzimanje vlastitih stavova glede bračne i obiteljske tematike'.

'Izvlačeći iz tih raznovrsnih tekstova pojedine rečenice ili tvrdnje, te tvrdeći da su to 'nauk Crkve ili savjeti Crkve' glede bračnog i obiteljskog života, netko očito želi zlonamjerno dezinformirati javnost i baciti ljagu na sav trud i angažman koji Obiteljski centar ulaže u promicanje bračnih i obiteljskih vrijednosti', smatraju u Obiteljskom centru.

U priopćenju posebno skreću pozornost na to da se tek sada pronalaze 'sporni tekstovi' iako su već pet godina na njihovoj web stranici. Među njima je i 'Sedam zapovijedi muškosti' američkog psihologa Herba Goldberga.

'Rečenica 'Što više alkohola mogu konzumirati, to više sam muškarac' predstavlja se kao nešto monstruozno, kao poticanje na konzumaciju alkohola. To je upravo tragikomično jer je riječ o jednoj rečenici koja na sarkastičan način opisuje muškarca, a samo treba biti elementarno pošten i taj tekst tako i shvatiti, a ne kao 'savjet Katoličke crkve muškarcima', upozoravaju.

U vezi s tim u Obiteljskom centru naglašavaju da im je 'jedina utjeha što je sva ta rabota izvlačenja iz konteksta pojedinih rečenica toliko prizemna i providna da nije teško prepoznati odakle potječe i koji su joj motivi'.

'Pravi razlog i povod ovih zlonamjernih napisa treba gledati u činjenici da je netko uočio kako je član Biskupijskog odbora za pastoral braka i obitelji u Varaždinskoj biskupiji i gospodin Ladislav Ilčić, predsjednik udruge Grozd, te se u kontekstu rasprave o uvođenju spolnog odgoja u škole želi dodatno diskreditirati njega, Obiteljski centar i u konačnosti cijelu Crkvu', zaključuju.