MUKE PO GRIJANJU

Varaždinci se danas neće smrzavati, a sutra?

26.01.2011 u 11:51

Bionic
Reading

Korisnici oko 2.500 stanova i pedesetak poslovnih prostora, koji imaju grijanje preko kotlovnica varaždinskog poduzeća Grijanje, danas se ipak neće smrzavati, no pitanje je što će biti sutra

'Danas nećemo isključiti električnu energiju poduzeću Grijanje od kojeg potražujemo oko 50 tisuća kuna. Međutim, dali smo rok od 24 sata da nam se predloži rješenje za namirenje duga', doznajemo u HEP-u.

Poduzeće Grijanje, koje je u vlasništvu javno-privatnog poduzeća Termoplin, u velikim je poslovnim teškoćama koje prijete urednoj opskrbi toplinskom energijom. O njima je na varaždinskom Gradskom vijeću otvoreno progovorio direktor Tomislav Benčić, zatraživši povećanje tarifnih stavki za grijanje i pripremu tople vode od 41 do 54 posto.

'Postojeće tarifne stavke odredila je Vlada RH i primjenjuju se od početka 2009. godine, kada je cijena prirodnog plina bila 1,60 kn/m3. Međutim, danas je 85 posto viša. Povećani su i drugi troškovi poslovanja te energenti koji čine 70 posto naših ukupnih troškova u proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom. Budući da postojeće tarifne stavke ne pokrivaju troškove nabave energenata, za prirodni plin dužni smo 4,5 milijuna kuna Termoplinu, a stotinjak tisuća kuna HEP-u koji traži da to platimo u srijedu ili će nam iskopčati struju', upozorio je Benčić u utorak gradske vijećnike, u čijoj je nadležnosti utvrđivanje tarifnih stavki nakon lanjskih izmjena Zakona o energiji.

Usprkos tome, nitko od vijećnika nije digao ruku za poskupljenje grijanja. Umjesto toga, dio je prozivao središnju vlast jer im je prebacila vrući krumpir, odnosno stavila ih je u nezavidan položaj da moraju određivati cijenu grijanja, a ne mogu utjecati na cijenu plina. Drugi dio vijećnika upozoravao je na nužnost smanjivanja gubitka energije u zgradama. No rješenje za trenutni problem nitko nije pokušao ponuditi, izuzev varaždinskog HSLS-a koji je predložio da se dug HEP-u plati iz - gradskog proračuna.

'Grad može platiti dug HEP-u, no što će biti s dugom Grijanja prema Termoplinu. To što je Termoplin u većinskom vlasništvu Varaždina ne znači da može opraštati dugovanja', ustvrdio je gradonačelnik Ivan Čehok pozvavši sve na razgovor za koji, sudeći po odgovoru iz HEP-a, nema puno vremena.