ZATRPANI SMEĆEM

Varaždin traži novo odlagalište otpada

12.06.2012 u 16:58

Bionic
Reading

Varaždin zasad neće biti zatrpan smećem jer se dogodio još jedan, uistinu neočekivani preokret u sagi o otpadu: viša inspektorica zaštite okoliša Miljenka Kliček odgodila je izvršenje svog rješenja o zabrani gospodarenja otpadom u Brezju na mjesec dana tijekom kojih Grad Varaždin namjerava ne samo provesti natječaj za zbrinjavanje otpada, nego na svom području otvoriti - novo odlagalište otpada!

Komunalni otpad u zapadnom dijelu Varaždina, koji je tijekom ponedjeljka stajao neodvezen, ipak se počeo skupljati kasno poslijepodne. Naime, kako je tijekom dana najavio varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, pozivajući se na dogovor od petka u Ministarstvu gospodarstva, viša inspektorica zaštite okoliša Miljenka Kliček odgodila je sinoć izvršenje svog rješenja o zabrani gospodarenja otpadom u Brezju, i to na rok od 30 dana.

Kako je do toga došlo, odnosno je li takav krajnje dvojben potez više inspektorice posljedica propisa ili očiglednih pritisaka, odgovor bi trebalo dati Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. No prije njih očitovao se gradonačelnik Goran Habuš.

'U skladu s promemorijom potpisanom u Zagrebu, Ministarstvo će do četvrtka skupljati ponude za rješavanje bala u roku od godinu dana, a Grad Varaždin raspisat će natječaj kako bi došao do koncesionara za zbrinjavanje novonastalog otpada.

Koliko će trajati, ovisit će i o mogućoj žalbi T7 VIS-a. No kako se više ne bismo doveli u situaciju da nemamo kamo s otpadom, zajedno s Varkomom potražit ćemo u roku 30 dana lokaciju za novo odlagalište na području grada Varaždina', otkrio je gradonačelnik tijekom pauze Gradskog vijeća.

Gdje će se nalaziti novo varaždinsko odlagalište koje bi trebalo služiti, kako je rečeno, kao rezervna varijanta, zasad nije poznato. No imajući na umu slučaj Brezja, lako bi se moglo dogoditi da ta rezervna i privremena varijanta ostane rješenje za dulje vrijeme i to pored suvremene tvornice za mehaničko-biološku obradu otpada.