NOVOST U KRIZI

Varaždin prvi dao u najam POS-stanove

14.12.2012 u 22:03

Bionic
Reading

Božić će u svojih novih 111 kvadrata u stanovima izgrađenim po modelu POS-a u prigradskom naselju Hrašćica dočekati 10 varaždinskih obitelji. Ključeve stanova uručio im je danas varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, ali kao najmoprimcima, s mogućnošću kupnje nakon tri godine

Varaždinski model novost je u Hrvatskoj, a poslužio je i utjecao na donošenje Izmjena i dopuna Zakona o POS-u, čime je ozakonjen način davanja stanova građenih po programima društveno poticane stanogradnje u najam, navode u Gradu Varaždinu. Podsjećaju i kako se bitno razlikuje od klasičnog tržišnog najma stana jer je cijena određena u odnosu na tržišnu vrijednost stana.

Po tom modelu, najmoprimcima se u roku korištenja stana od tri godine priznaje dio najamnine u kupoprodajnu cijenu ukoliko se odluče za kupnju stana u tom razdoblju. Pravovremeno i unaprijed plaćena najamnina priznaje se u kupoprodajnu cijenu – u prvoj godini 80 posto, u drugoj godini 60 posto, a u trećoj godini 40 posto.

'Takve stanove ne možete naći na tržištu, budući da se najam 111 četvornih metara mjesečno plaća oko 1.800 kuna. Kreditno zaduženje danas je mnogim obiteljima velik problem, no procjenjujemo da će nakon tri godine situacija biti bolja i da će se ljudi, nakon toga, odlučiti na kupnju stana', rekao je pri predaji ključeva varaždinski gradonačelnik Goran Habuš

S gradonačelnikom se slaže Kruno Đorđević koji se sa suprugom i dvogodišnjom kćerkicom što prije namjerava preseliti iz zajedničkog stana s roditeljima u centru Varaždina.

Nova kuća od 111 kvadrata za 1.800 kuna - takva se prilika ne propušta! Stvarno smo sretni što smo ga uspjeli dobiti i nadamo se brzom useljenju', rekao je Đorđević, najavljujući kako je obitelj spremna i za kupnju stana.

Model najma POS stanova u Varaždinu, koji je i prvi u Hrvatskoj krenuo s poticanom stanogradnjom, pokazao se kao pun pogodak, tvrde u gradskoj upravi, te navode kako je lista za stanove, koji se grade u Ulici Vilka Novaka u Varaždinu - duga.

'Na listi je oko 1.500 ljudi, a njih više od 800 izjasnilo se za najam, najvećim dijelom zbog kreditne sposobnosti. Krizu smo počeli primjećivati prije dvije-tri godine. Sada se to itekako odražava na mogućnosti kupnje i definitivno je ovaj model prihvatljiv za sve one koje želi riješiti stambeno pitanje', ocijenio je Vladimir Kukec, direktor Javne ustanove 'Gradski stanovi', autor modela davanja POS stanova u najam.

U naselju Hrašćica u najam će se dati još 12 POS-stanova. Do sredine iduće godine bit će završeno 112 stanova u Ulici Vilka Novaka i svi oni koji se neće moći prodati po istom će se modelu dati u najam.