ZAVRZLAME OKO SMEĆA

Varaždin legalizira ilegalni deponij u Brezju?!

02.11.2012 u 17:32

Bionic
Reading

Grad Varaždin pokrenuo je postupak legaliziranja odlagališta za otpada u Brezju, upozoravaju u varaždinskom Eko-stožeru, iako su nakon zabrane gospodarenja otpadom inspekcije zaštite okoliša raspisani natječaji za tekući i 100.000 tona baliranog otpada

Novi obrat u varaždinskoj sagi o otpadu. Prvi se dogodio krajem svibnja kada je inspekcija zaštite okoliša zabranila daljnje baliranje i skladištenje otpada na ilegalnom odlagalištu u Brezju, ali je nakon smjene ministrice Mirele Holy i sastanka u Ministarstvu gospodarstva tu svoju zabranu prolongirala čak tri puta. Prvi put na 30, drugi na 60 i treći put na 45 dana, a potonja odgoda istekla je ovih dana. Svaki put je obrazloženje bilo da Grad Varaždin provodi koncesijske natječaje radi uklanjanja, odnosno trajnog zbrinjavanja odloženog i novonastalog otpada.

No iako su 19. listopada u Gradskoj vijećnici otvorene ponude za zbrinjavanje tekućeg varaždinskog komunalnog otpada, koncesionar još nije odabran, niti je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izvijestilo javnost je li već četvrti put odgodilo zabranu odlaganja otpada u Brezju. Umjesto toga, doznalo se da Grad Varaždin cijelo vrijeme zapravo radi na legalizaciji ilegalnog odlagališta kod kojeg su građani više puta prosvjedovali ukazujući na teško podnošljivi smrad, ali i obližnju tvornicu za mehaničko-biološku obradu otpada koja stoji bez posla?!

Brezje

Da bi ishodilo dozvolu za gospodarenje otpadom, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš je gradskom komunalnom poduzeću Varkom 10. listopada dao suglasnost da na lokaciji odlagališta u Brezju obrađuje i skladišti komunalni otad, a mjesec dana prije toga gradski Upravni odjel za prostorno uređenje i zaštitu okoliša izdao je rješenje o legalizaciji 'zgrade', točnije šatora u kojem se nalazi balirka za otpad!

'Smije li i može bilo tko legalizirati šatore koji po definiciji nisu zgrade? Smije li legalizacijom balirke ujedno legalizirati i skladište koje nema nikakve uvjete propisane zakonom, što je više puta utvrdila inspekcija zaštite okoliša? Ne treba li za skladištenje otpada izraditi studiju utjecaja na okoliš? Smije li Varaždinska županija izdati dozvolu za gospodarenje otpadom tvrtki koja ne zadovoljava uvjete za skladištenje otpada, zbog čega joj je inspekcija i oduzela tu dozvolu', pita se u otvorenom pismu koji je varaždinski Eko-stožer uputio Inspekciji zaštite okoliša, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

Bale umjesto biotehnologije

Ovo što se događa s obradom otpada u Varaždinu najveća sramota za grad, županiju i državu te smo o tome izvijestili službe EU, naglašavaju u Eko-stožeru. Posebno upozoravaju da tvrtka Biotehnološki park Varaždin (BPV) ima pravo građenja na zemljištu gdje se nalazi odlagalište u Brezju koje se želi legalizirati, što dovodi u pitanje projekt planiranog biotehnološkog parka. Što će biti s njim, pitali smo Midia Grupu koja stoji iza BPV-a.

'Midia Grupa od početka djelovanja u Hrvatskoj planira, sukladno vrijednostima koje kao Grupacija trajno promiče, biti dugoročni pouzdan partner i ulagač. Stoga i dalje postoji nada, vjera i želja s naše strane za dovršenjem predmetnog Projekta unatoč višegodišnjeg trajanja zastoja istog u njegovoj pripremnoj fazi. Jedan od glavnih razloga jest, kao što je već javnosti poznato, neispunjavanje ugovorne obveze izmještanja baliranog otpada od Grada Varaždina iz centra lokacije predviđene za razvoj, Projekta odnosno posljedično višestruko povećanje količine baliranog otpada na predmetnoj lokaciji tijekom proteklih godina. Midia Grupa želi vjerovati i nada se još uvijek pozitivnom i partnerskom rješavanju otvorenih pitanja na Projektu, odnosno između ugovornih strana uključenih u razvoj te podupire sva nastojanja Grada Varaždina u tom smjeru, pod pretpostavkom da su u skladu s postojećim ugovornim odnosima na snazi', odgovorili su iz grupacije.