ISPLATE U TERMOPLINU I VARKOMU

Varaždin krpa proračun uz pomoć dobiti gradskih tvrtki

24.08.2012 u 21:19

Bionic
Reading

Nastavlja se isplata dobiti tvrtki u pretežitom vlasništvu Grada Varaždina čiji je proračun početkom mjeseca osjetno smanjen: rashodi i izdaci rebalansom su smanjeni s 272 milijuna kuna na 234 milijuna, pri čemu je Upravni odjel za komunalni sustav, urbanizam i zaštitu okoline ostao bez 40 milijuna kuna ili čak 35 posto planiranih sredstava

Da bi se koliko-toliko popunila sve veća rupa u gradskoj blagajni, odlučeno je da će prvi put nakon niza godina vodeće gradske tvrtke isplaćivati dobit, tako da je nakon Termoplina sada na red došlo i komunalno poduzeće Varkom.

Iako je uprava u pozivu za Glavnu skupštinu Termoplina predlagala zadržavanje dobiti i ove godine, gradska vlast odlučila se za isplatu dijela od dobiti ostvarene lani. Sukladno odluci Glavne skupštine, Središnje klirinško depozitarno društvo je 14. kolovoza provelo isplatu dividende u novcu dioničarima Termoplina. Bruto iznos za isplatu iznosio je 90 kuna po dionici Termoplina kojih najviše ima Grad Varaždin (25.504 dionica), a zatim s 21.098 dionica slijedi direktor Ivan Topolnjak. Prilikom isplate dividende obračunat je, obustavljen i isplaćen porez i prirez.

Djelomična isplata dobiti slijedi i u Varkomu, sudeći po pozivu za Glavnu skupštinu 19. rujna. Prema prijedlogu uprave i nadzornog odbora, od lanjske dobiti koja je iznosila od 6,1 milijun kuna pet posto ili 307.761 kuna raspoređuje se u zakonske rezerve, dok od preostalih 5,8 milijuna u zadržanu dobit odlazi dva milijuna kuna, a 3,8 milijuna kuna će se isplatiti dioničarima. Dividenda po dionici iznosi 1,62 kune, što znači da bi Grad Varaždin koji ima 1.192.964 dionica trebao dobiti gotovo dva milijuna kuna, a ostalih 25 dioničara zajedno 1,8 milijuna kuna. Riječ je o gradovima Ivanec, Lepoglava, Ludbreg, Novi Marof i Varaždinske Toplice te 19 općina koji imaju od 15.775, poput Općine Ljubešćica i Klenovnika, do 211.562 dionice, koliko ima Grad Ludbreg.

Glavnoj skupštini Varkoma, uz djelomičnu isplatu dobiti, predlaže se davanje razrješnica nadzornom odboru i upravi za prošlu godinu te prihvaćanje konsolidiranog financijskog izvješća za Varkom-grupu koju čine Varkom i njegovo društvo kći Aquatehnika.

Na dnevnom redu Glavne skupštine, sudeći po objavljenom pozivu, neće se naći promjene u nadzornom odboru izabranom u srpnju. To se naime očekivalo s obzirom da je na varaždinskom Gradskom vijeću početkom kolovoza odlučeno da će Sašu Barbira predložiti umjesto Srećka Kolenka.