OBJAVA NA YOUTUBEU

[VIDEO] Ravnateljica USKOK-a o aferi Softver: Pokrenuli smo dvije istrage protiv iste osobe za korupciju

12.11.2021 u 18:39

Bionic
Reading

Ravnateljica Uskoka Vanja Marušić povodom objave nove mrežne stranice DORH-a i USKOK-a obratila se javnosti preko YouTubea, kratkom izjavom o aferi Softver

'Posljednjih dana svjedočimo iznimnom interesu javnosti za tzv. slučaj Softver. U javnosti su se pojavili različiti komentari i tumačenja i očita nerazumijevanja zakonskih odredaba. Naime, RH je jedna od 22 države članica Europske unije koje su pristupile Uredu europskog javnog tužitelja koji nema ovlast izravnog postupanja pred nacionalnim sudovima država članica. Stoga je članicama prepušteno da same propišu organizaciju i ustrojstvo delegiranih europskih tužitelja koji su ovlašteni postupati pred nacionalnim sudovima.

RH je donijela zakon o provedbi te uredbe, a odredbom čl. 3 tog zakona propisano je da je u RH odjel delegiranih tužitelja ustrojen i djeluje u sastavu USKOK-a. Teze da je pokretanje postupka u tzv. slučaju Softver pljuska ili blamaža USKOK-a su u potpunosti netočne i zlonamjerne. Radi se o zakonski uređenom postupanju Odjela delegiranih europskih tužitelja koji djeluju u sastavu USKOK-a u predmetu koji je u njihovoj nadležnosti.', poručila je Vanja Marušić.

  • +11
Gabrijela Žalac dovedena na Županijski sud Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

'U javnosti se također plasiraju teze o tome da USKOK i DORH štite pojedince, da iz tog razloga ne pokreću istrage, da djeluju pod utjecajem i sukladno interesima drugih grana vlasti. To je apsolutno netočno. Da je tome tako, potvrđuju činjenice da je prije pokretanja ove konkretne istrage, USKOK pokrenuo dvije istrage protiv iste osobe za koruptivna kaznena djela.

I u ovom konkretnom predmetu USKOK je provodio izvide, a kako je već ranije priopćeno javnosti, u sklopu provedenih izvoda izuzeta je dokumentacija i ispitano više osoba. Nakon početka rada odjela delegiranih europskih tužitelja, navedeno postupanje u konkretnom predmetu je preuzeo taj odjel sukladno svojoj nadležnosti, kao što će se to dogoditi i u drugim predmetima koji potpadaju u njegovu nadležnost', kazala je Marušić.

Vanja Marušić Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube