vlada nezadovoljna

'Imamo nove kandidate za VSOA-a, ali predsjednik ucjenjuje i blokira izbor!'

02.08.2023 u 17:08

Bionic
Reading

Mijo Validžić je odustao od mjesta ravnatelja VSOA te je Vlada predložila dva nova kandidata. Navode da je postignuto suglasje te se sada čeka potpis predsjednika RH Zorana Milanovića, javlja N1

'Kako je već poznato od ranije, predsjednik Vlade Andrej Plenković ovlastio je potpredsjednika Vlade Tomu Medveda da razgovara s predstavnikom Ureda predsjednika RH i usuglasi stajalište oko novog ravnatelja VSOA-e. Vlada je krajem prošlog tjedna predložila dva nova kandidata za ravnatelja VSOA-e s ciljem da se osigura puna funkcionalnost Agencije. U konzultacijama koje su se vodile, postignuto je suglasje oko jednog od dvojice kandidata.

Stoga, što se tiče Vlade, ovo pitanje može se riješiti odmah kako bi se prijedlog uputio na mišljenje Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora i kako bi predsjednik Vlade i predsjednik RH supotpisali rješenje o imenovanju novog ravnatelja VSOA-e.

Napominjemo da je brigadni general Mijo Validžić, koji je bio predložen za ravnatelja VSOA-a, zatražio da ga se više ne razmatra kandidatom, nakon što se predsjednik RH pet mjeseci nije očitovao o navedenom prijedlogu te je svojim nastupima blokirao njegovo imenovanje.

Isto tako, kada se govori o drugim vojnim dužnostima u sustavu obrane, mjesecima stoje prijedlozi za imenovanja kod predsjednika RH. Riječ je o nizu vojnih časnika koji godinama profesionalno rade svoj posao u okviru sustava Oružanih snaga te je uobičajeno da se navedena imenovanja rješavaju u skladu sa zakonom predviđenom procedurom, što uključuje načelnika Glavnog stožera OSRH, ministra obrane i predsjednika RH.

Ne smatramo prihvatljivim da imenovanje drugih vojnih dužnosti bude pretpostavka imenovanju ravnatelja VSOA-e. Takvo ucjenjivačko postupanje predsjednika RH nema uporište ni u jednom pravnom aktu i suprotno je svim dosadašnjim praksama. Time predsjednik RH blokira imenovanje ravnatelja VSOA-e i druga imenovanja u sustavu obrane i čini štetu funkcioniranju Hrvatske vojske i Oružanih snaga', priopćili su iz Vlade za N1.