KARADŽIĆ U HAAGU

'Valentić je dogovarao rakete za muslimane'

Bionic
Reading

Uvjeren sam da Hrvatska ima dokumente koje tražim, zahvaljujem RH više na dobroj volji nego na rezultatima pa ćemo biti precizniji, izjavio je bivši vođa bosanskih Srba

Zahvalan sam Hrvatskoj na pokazanoj dobroj volji i 15 poslanih dokumenata, no RH je jedna od najvažnijih zemalja koja je, bilo pod pritiskom SAD-a, bilo iz želje da pomogne muslimanima, bila nezaobilazna u svim transportima oružja, streljiva i vojne opreme za muslimane, izjavio je u haaškoj sudnici Radovan Karadžić, bivši čelnik bosanskih Srba. Karadžić je, naime, tražio od RH kao i do niza drugih zemalja dokumente koji se odnose na naoružavanje Bošnjaka i Armije BiH, piše Večernji list

Veleposlanik RH u Nizozemskoj Joško Paro također se pojavio na statusnoj konferenciji kojom je predsjedao sudac Korejac O Gon Kwon te je sudu rekao kako je došao u sudnicu s uputama iz RH da izjavi kako je RH spreman osigurati više dokumenata, pod uvjetom da ih imamo i da zahtjev bude konkretniji.

- Zasad je Republika Hrvatska pregledala što ima i nije bila u stanju ući u trag nekim drugim dokumentima - ustvrdio je Paro.

- Uvjeren sam da RH ima dokumente koje tražim, zahvaljujem RH više na dobroj volji nego na rezultatima pa ćemo biti precizniji - izjavio je Karadžić i dodao:

- Hrvatska je u nekoliko navrata postupila vrlo odgovorno, kada je muslimanska Armija naručila rakete dugog dometa, RH je posumnjala da bi tu moglo biti i kemijskog oružja te je tražila od SAD-a da pošalje vojnu inspekciju, prije isporuke raketa muslimanima.

Karadžić
kaže da je tu inspekciju odobrio američki pregovarač Richard Holbrooke pa “nije moguće da Hrvatska nema taj dokument”. Dodao je da su te rakete mogle biti upotrebljene i protiv Hrvata, “vjerojatno i jesu”. Karadžić od RH traži i dokument o posjetu premijera Nikice Valentića Iranu.

- Valentić je bio u pregovorima o načinu dopreme oružja muslimanskoj strani pa se nadam da će Hrvatska naći načina a i interesa da pokaže te dokumente - tvrdi Karadžić.

Karadžić je slične dokumente zatražio i od Njemačke, Francuske i Irana pa su se i njihovi predstavnici izjasnili o njegovim zahtjevima. Tvrde kako traženi dokumenti “nisu relevantni za predmet, ne postoje ili bi njihovo objavljivanje ugrozilo nacionalnu sigurnost njihovih zemalja”. Italija i Nizozemska svoje će stavove u povodu Karadžićevih zahtjeva za dokumentima iznijeti naknadno, dok se, na čuđenje sudaca, BiH ispričala kako ne mogu doći u sudnicu “iz tehničkih razloga”.