PROPAST BIVŠEG PREMIJERA

Valentić: Izdržat ću još malo, poslije sve ide na bubanj!

03.10.2012 u 11:28

Bionic
Reading

Bivši premijer Nikica Valentić, danas aktualni vlasnik tvrtke Niva inženjering, požalio se Globusu kako se 'nalazi u teškoj poslovnoj situaciji, jednoj od najtežih u posljednjih 40 godina bavljenja biznisom'. 'Sa sadašnjim cijenama nekretnina mogu izdržati još godinu, eventualno dvije. No ako cijene nekretnina padnu još 10-ak posto, tada sve što sam u četiri desetljeća zaradio već sutra može otići na bubanj', upozorio je Valentić u prvom medijskom istupu nakon dvije godine

Nikica Valentić, ratni premijer kojeg mnogi poduzetnici smatraju jednim od najuspješnijih predsjednika Vlade, našao se u središtu pozornosti nedavno kad su ga iz HDZ-a pokušali nagovoriti da se kandidira za gradonačelnika Zagreba, no on je to odbio. I prije je Valentić odbijao pozive svih HDZ-ovih lidera za povratak u politiku.

Pregledom dostupnih financijskih izvješća, ali i razgovorima s poduzetnicima i političarima, Globusovi su novinari doznali kako je Valentićev posao 'u minusu' što je i on sâm priznao.

'Čujem komentare da se želim vratiti u politiku, jer mi loše ide. Ne pada mi na pamet vraćati se u politiku. Sada samo želim spasiti obiteljsko poduzeće', odlučan je Valentić.

Tvrtka u njegovom vlasništvu – Niva inženjering bavi se klasičnim razvijanjem projekata, odnosno otkupom zemljišta opterećenog imovinsko-pravnim problemima koja su zanimljiva za unaprijed poznate projekte poput stambeno-poslovnih kompleksa ili distribucijskih centara. Potom zemljišta 'čisti' od plombi, ishodi dokumentaciju i s bankama dogovara financiranje projekta u kojemu Valentićeve tvrtke imaju udio 30 do 50 posto. Razvijanje projekata traje od osam do 10 godina.

'Projekti traju jako dugo i zapao sam u problem na najlakšem dijelu – kod izgradnje i prodaje. Imam osjećaj da sam trčao maraton i onda se posljednjih sto metara spotaknuo', žali se bivši premijer.

Niva inženjering prošle je godine imala 53,7 milijuna prihoda, no i velike rashode pa joj je, nakon oporezivanja, ostalo 576.000 kuna čiste dobiti. Osim 24 zaposlena u matičnom poduzeću, u projekt-društvima još je 30-ak zaposlenih inženjera, financijaša, pravnika i menadžera.

Valentićeve tvrtke rade na tri velika projekta – Črnomerec centar, Zaprešić i Immo park u Jastrebarskom, sva tri su teška oko 200 milijuna eura i sva tri su u velikim financijskim problemima.

'Bilo bi puno pametnije da sam pokrenuo više manjih projekata i jedan veliki, ali tko je 2002. mogao znati da će za sedam godina izbiti takva kriza. Hrvatska je prije deset godina bila tek izašla iz krize i bilo je očito da će tržište rasti. I poslije sam držao da će cijene nekretnina rasti, a kamate padati. No posljednjih pet godina događa se suprotno', konstatirao je Valentić.

U razgovoru s poznavateljima prilika na tržištu, Globusove novinare uvjeravaju kako 'ne treba čuditi što je Valentićev posao u minusu, jer svi građevinari dišu na slamku'. Kažu i kako 'u krizi možeš biti i Einstein i opet ne moći izbjeći probleme'.

'Više mi nije do novca. Ne brinem se zbog novca i hoću li propasti. Meni je do časti. Ionako ću se za dvije-tri godine povući u prepustiti sve sinu, ali želim otići dostojanstveno', zaključno je poručio Nikica Valentić.