BROJKE I RIJEČI

Val izbjeglica demantirao Ostojića, on optužio Srbiju i - hrvatsku predsjednicu

22.09.2015 u 10:34

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić poručio je da je Hrvatska spremna potpuno zatvoriti prijelaz Bajakovo-Batrovci na granici sa Srbijom, ukoliko to bude potrebno, a potom je i optužio je Srbiju da organizirano šalje izbjeglice u Hrvatsku, umjesto u Mađarsku

Ostojić je zaoštrio retoriku, nakon što je nešto ranije uvjeravao javnost da se smanjuje pritisak izbjeglica na hrvatskim granicama, te je situacija pod kontrolom.

'U Hrvatsku ušlo 30.126 izbjeglica, a iz nje ih je izašlo 27.000' poručio je sinoć ministar Ostojić.

No, situacija na terenu ga je žestoko demantirala, jer je samo u jednoj noći preko zatvorene granice, kroz njive prema Opatovcu nahrupilo preko 5000 ljudi.

Oni su preskočili redovnu rutu preko Tovarnika, gdje ih policija popisuje, pa je zbog naglo nastale gužve došlo i do naguravanja izbjeglica s policajcima.

Ostojić je za navalu koju nije očekivao - optužio Srbiju.

'Hrvatska će u interesu Republike Hrvatske poduzeti sve mjere koje su potrebne. Neka izvole slati ljude izravno prema Horgošu 1 i 2. Ako treba, zatvorit ćemo Bajakovo skroz. Mi imamo stalni priljev na Tovarnik, šalje ih se izravno iz Srbije na Hrvatsku. To nije u redu', poručio je je Ostojić.

Upitan o kritici srpskog ministra da je nesposoban, kao i o izjavi predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je vladin 'Plan B' reakcija na nepostojeći 'Plan A', Ostojić je rekao da se pokazuje da srpski dužnosnici i predsjednica Hrvatske daju iste izjave.

'Gospođa Grabar-Kitarović je, između ostalog, optužila i Angelu Merkel za kaos. Onda se ne moramo čuditi ako sljedeći korak možda bude da i papa Franjo griješi', dodao je sinoć Ostojić.