opet vrućine

Vakula prognozira što nam slijedi nakon skorog pogoršanja vremena, spominje se i toplinski val

07.08.2019 u 06:30

Bionic
Reading

I sljedećih će dana na Jadranu prevladavati sunčano, pa i još toplije nego početkom tjedna, te većinom suho, prognozira poznati meteorolog

U kopnenom području već u srijedu nestabilnije, uz mogućnost za poneki pljusak uglavnom u gorju i unutrašnjosti Istre, a u četvrtak je ponovno velika vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu, ponegdje i olujno nevrijeme i tuču - najprije na zapadu unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, zatim i u istočnim kopnenim krajevima, gdje će nestabilnosti biti i u petak, kaže meteorolog Zoran Vakula za HRT.

  • +115
Ljeto na plažama diljem Hrvatske 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon gdjegod umjerenog jugozapadnjaka i juga u većini će krajeva potkraj četvrtka i u petak prolazno zapuhati sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu bura i tramontana.

Umor i manjak energije

Biometeorološke prilike će u većem dijelu Hrvatske biti razmjerno povoljne. Bit će vruće, na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima uz jak jugozapadnjak što osjetljivijim meteoropatima može uzrokovati nelagodu, razdražljivost i glavobolju. U najtoplijem dijelu dana kod osjetljivijih meteoropata može doći do umora i manjka energije. Preporuča se prilagoditi aktivnosti dijelovima dana s nižim temperaturama zraka, uzimati dovoljno tekućine i laganu prehranu, obavezna je zaštita od UV zračenja.

Tijekom petka slijedi stabilizacija vremena, pa će vjerojatno sve do utorka diljem Hrvatske biti pretežno sunčano, pa i vedro, uz ponovni porast temperature zraka i povećanje opasnosti od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.