vremenska prognoza

Vakula otkriva koliko dugo će potrajati sunčano vrijeme i kakva nas promjena čeka sljedećeg tjedna

07.05.2020 u 07:34

Bionic
Reading

Razvedravanje tijekom srijede, nakon u većini Hrvatske još jedne manje kišne epizode, u nekim višim dijelovima Dalmacije ponegdje čak i snijega, najava je stabilnijeg i sunčanijeg razdoblja, koje će potrajati do kraja ovoga tjedna, a već početkom novoga slijede nam opet promjenljiviji dani - od utorka i poneki svježiji, kaže meteorolog Zoran Vakula

Uz pretežno sunčano vrijeme, gdjekad čak i vedro, ne samo tijekom blagdana svetoga Dujma, nego i dulje, dnevna će temperatura zraka do ponedjeljka ponovno rasti i znatno iznad prosječnih vrijednosti za ovo doba godine. Štoviše, nekima bi čak moglo biti i vruće, osobito u Slavoniji, Baranji i Srijemu, kaže Zoran Vakula za HRT.

Osim za svibanj iznadprosječnu toplinu, mnogi će osjećati i sve zamjetniju južinu, posebice od subote do ponedjeljka, a u utorak se ponovno povećava vjerojatnost jake bure, koja će u ovome tjednu ponegdje puhati još samo u četvrtak... A u četvrtak, ponegdje još i petak, na kopnu pri tlu postoji mogućnost mjestimičnog slabog mraza, uglavnom po gorskim kotlinama.

  • +3
Kiša Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

I dok bi mraz dodatnu štetu mogao prouzročiti samo rijetkima, posljedice suše osjećaju mnogi. I još će - jer i prošla kiša, a i vjerojatna ni ona u sljedećem tjednu nije dovoljna za saniranje višemjesečnog, pa i višegodišnjeg manjka oborine!