gradski problemi

Tomašević o presudi Šostaru: 'Tražit ćemo natrag 38 milijuna kuna plus kamate!'

04.09.2023 u 11:07

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio je rekonstruiranu i dograđenu Osnovnu školu Jure Kaštelana na zagrebačkoj Savici, a pritom je odgovarao na pitanja novinara

'Za razliku od ostatka Hrvatske, u Zagrebu imamo porast broja prvašića', kazao je Tomašević na početku press konferencije.

Zagreb je osnivač 183 škole - 117 osnovnih i 66 srednjih škola, rekao je gradonačelnik, dodavši da to nije samo 183 školskih zgrada, nego njih puno više.

Govoreći o novoj školi na zagrebačkoj Savici, gradonačelnik je poručio da je cijela zgrada praktički nova, osim sportske dvorane. 'Dogradit ćemo je još kako bi i ova škola mogla ići u jednosmjensku nastavu', najavio je Tomašević.

'Ovo je 13. škola koja je potpuno obnovljena ili potpuno dograđena', kazao je Tomašević, pohvalivši se rezultatima u svom mandatu.

Najavio je dodatna ulaganja u investicijsko održavanje škola. 'Uspeli smo eliminirati kašnjenja za materijalne troškove i prehranu. Povećali smo investicijsko ulaganje i povećat ćemo još na 15 milijuna eura sljedeće godine. To su kotlovnice, kuhinje, krovovi', dodao je Tomašević.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec govorila je o prehrani u školama. 'Jelovnici su ono što je novo, naručili smo od Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta jelovnike koji su zdravi. To je lagani roll out, ne možemo očekivati od prvog tjedna da svi imaju nove jelovnike. Proširili smo obuhvat produženog boravka', dodala je.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Tomašević je kazao da nikada u dvije godine nije izgrađeno 13 škola. 'Tri su velike škole još ostale - Tituš Brezovački, Gornjogradska gimnazija i Prva ekonomska - koje će biti dovršene do početka sljedeće godine. I tu su još dvije umjetničke škole. Još je ostala škola za Primijenjenu umjetnost i dizajn koja je spojena s muzejom', dodao je.

'Što se tiče škole Ante Kovačića u Španskom, moramo se prilagođavati propisima i zemljištu. Nove učionice će omogućiti da ne bude u trosmjenskoj nastavi, ali morat ćemo graditi nove škole u tom dijelu grada', kazao je Tomašević, dodavši da je cilj da sve škole budu u jednosmjenskoj nastavi.

Komentirao je i izjave Davora Bernardića. 'Nemam se što osvrtati. Dotičnog ne komentiram jer nije ni gradski političar ni zastupnik, stranka mu ima jedan posto. Stalno ponavlja kao loš učenik riječi Ivice Lovrića, bivše desne ruke bivšeg gradonačelnika Bandića', poručio je Tomašević.

Na pitanje kada se može očekivati katalog gradske imovine, Tomašević je rekao da je korak prema tome i odluka o stanovima. 'Evo vam primjer, Malešnica, stan 80 kvadrata, peteročlana obitelj - roditelji troje odrasle djece, svaki zarađuje 2,5 tisuća eura i plaćaju 145 eura mjesečno. Samo primjer kad krenu kritike oporbe zašto krećemo u izmjene odluke', dodao je.

Komentirao je presudu protiv Šostara. 'Jedan od prvih poteza je bio da na tužbe koje idu od USKOK-a za sudske postupke, gdje se tvrdi da je ZG oštećen, pratim te optužbe s imovinsko-pravnim zahtjevom prema Gradu Zagrebu. Ako bude potvrđena ova presuda, Zagrebu će biti stalo da dobije 38 milijuna kuna plus kamate nazad u gradski račun', kazao je.