spektakl na lebdećem mostu

[FOTO/VIDEO] Konačno spojen most iznad Cetine, Plenković: 'Ovo je sjajan dan za Omiš!'

09.03.2023 u 10:01

Bionic
Reading

Točno u 10 sati počela je svečanost povodom spajanja mosta iznad Cetine kod Omiša. Na otvaranje je stigao i premijer Andrej Plenković

Na početku svečanosti prisutnima je prikazan filmić o gradnji mosta kod Omiša. Nakon toga su dužnosnici preko ekrana pratili zadnje zavarivanje na mostu i pljeskom popratili njegovo spajanje. Uslijedio je pirotehnički show.

Poslije spajanja mosta do njegove sredine prošetali su se dužnosnici, predvođeni Plenkovićem, te su čestitali zavarivaču.

'Htio bih zahvaliti Ministarstvu prometa, Hrvatskim cestama, Strabagu i talijanskoj kompaniji koja je specijalist za čelične konstrukcije mostova. Ovo je dobra vijest za Omiš i za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju. Obilaznica će biti gotova do jeseni. Ovo je sjajan dan za Omiš i za sve ovdje', poručio je Plenković nakon svečanosti.

Na pitanje novinara napomenuo je da će za mjesec dana biti gotov i južni dio pristupnih cesta do Pelješkog mosta. 'Ovo su veliki infrastrukturni zahvati. Mislim da smo napravili velike iskorake. Mi smo i Baranju integrirali u hrvatske autoceste. Rade se infrastrukturni projekti diljem Hrvatske', kazao je.

'Ovaj dio je ključan za rasterećenje prometa tijekom ljeta', poručio je Plenković. Kazao je da se nastavlja projekt izgradnje ceste od Trogira do Omiša, kojom će se rasteretiti magistrala.

'Ovaj projekt je prekrasan i oplemenjuje vizuru Cetine', rekao je premijer.

Most je duljine 224,45 metara i izvodi se u sklopu projekta izgradnje obilaznice kod Omiša. Nadsvodi Cetinu čeličnim lukom čiji su krajevi učvršćeni u tunelima s obje strane mosta, pa je njegova duljina veća od vidljive konstrukcije.

  • +2
Andrej Plenković na svečanosti spajanja mosta preko Cetine na obilaznici Omiša Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Tijekom spajanja činilo se da graditelji nisu bili precizni i da most neće u svome središtu biti dobro spojen, jer njegovi krajevi koji su izlazili iz dvaju tunela nisu bili na istoj visini, ali riječ je zapravo o posebnoj tehnici gradnje i spajanja konstrukcije, kod koje je to i predviđeno.

  • +15
Most iznad Cetine uoči početka svečanosti spajanja mosta Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec