sjednica vlade

Plenković o padu letjelice: Utvrđeno je da je bila naoružana jednom vrstom aviobombe

23.03.2022 u 13:48

Bionic
Reading

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je sjednica Vlade RH

Na početku sjednice predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je sućut zbog smrti dr. Vesne Bosanac.

'Dopustite da iskažem i tugu i žaljenje što je preminula doktorica Vesna Bosanac, simbol obrane i otpora Vukovara. Izražavamo sućut njenoj obitelji i svima koji su je poznavali i poštovali', poručio je Plenković. Kazao je i da su prošle dvije godine od potresa u Zagrebu i da je na njima da ubrzaju sve procese vezane uz obnovu.

Zadaća je i novog ministra Paladine, Fonda i ostalih da ubrzaju obnovu zgrada, kuća, javnih institucija te da ubrzaju sve procese onima koji još uvijek nisu u svojim domovima da dostojanstveno žive svoj život, naveo je premijer. Govorio je i o skrbi o ukrajinskim izbjeglicama.

DRUGA OBLJETNICA

Nedjeljno jutro koje Zagreb neće nikad zaboraviti: Pomoću fotografija prisjetite se potresa koji je uzdrmao glavni hrvatski grad i odnio život 15-godišnjakinje

Pogledaj galeriju

'Želimo omogućiti tim ljudima da dostojanstveno žive', kazao je premijer najavivši da će biti isplaćene i naknade ljudima koji su dali krov nad glavom izbjeglicama. Šef Vlade kazao je da je sve skupa više od tri milijuna ljudi napustilo Ukrajinu, a u ovom trenutku u Hrvatskoj se nalazi više od devet tisuća izbjeglica.

'Također, prošli tjedan bio je važan jer je Standard and Poors zadržao Hrvatskoj investicijski rejting BBB-. Tu moram zahvaliti ministru Mariću za našu konzistentnu politiku upravljanja javnim financijama', poručio je premijer. Pohvalio se da je za ovu stabilnost ključno sve ono što su oni učinili, dodavši da se s obzirom na krizu vezanu uz Ukrajinu drugo nije moglo ni očekivati.

Vezano uz pad bespilotne letjelice, kazao je da je istraga još u tijeku. Smatra da je važno da sva vještačenja koja provode službena tijela budu završena u cijelosti. Plenković je kazao da je do sada utvrđeno da je na njoj bila postavljena i jedna vrsta aviobombe i da je ona bila naoružana.

'Sve druge detalje čut ćemo sljedećih dana, kada istraga bude finalizirana', istaknuo je premijer.

  • +36
Izvučen dio drona koji je pao u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX