SJEDNICA VLADE

Plenković najavio novi paket mjera pomoći: 'Obuhvatit ćemo milijun ljudi'

22.12.2022 u 11:56

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković je u uvodu u sjednicu Vlade iskoristio trenutak da opet čestita nogometašima na uspjehu na Svjetskom prvenstvu u Katru

'Hrvatska je dobila izuzetnu promociju i dodatan brending', dometnuo je premijer. Osvrnuo se i na sjednicu GSV-a, koju je nazvao dobrom prilikom za dijalog.

Premijer se potom pohvalio rekavši je ovo bila godina u kojoj su zabilježeni sjajni rezultati - od rekordnog izvoza i rekordnih prihoda u turizmu, preko niske nezaposlenosti i najvišeg kreditnog rejtinga u povijesti, do ulaska u Schengen i eurozonu, a i otvoren je Pelješki most.

'U Hrvatskoj su povećane mirovine i plaće, znatno više nego u mandatu ijedne Vlade prije', kazao je premijer.

Istaknuo je da se, unatoč inflatornim pritiscima, pomoglo onima kojima je bilo najteže da se održi socijalna kohezija u društvu. Očekuje da će se Vladinim mjerama pridonijeti smanjenju inflacije. Također, očekuje da se nastavi obnova.

U Virovitici je održan Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, podsjetio je premijer. 'Konstatirano je da je dosad ugovoreno preko 20 milijardi kuna vrijednih projekata', rekao je.

Kazao je da je prošlog tjedna održana i telefonska sjednica Vlade te da je benzin nakon dugo vremena opet ispod 10 kuna. 'Da nema naših mjera, gorivo bi bilo oko dvije kune skuplje', poručio je premijer.

Osvrnuo se i na glasanje oko obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, kazavši da nije bilo argumenata da se odbije ta odluka.

Opet se obrušio na zastupnike koji su bili protiv ili se nisu izjasnili kazavši da su se vodili sitnim oportunističkim unutarpolitičkim razlozima. 'Napravili su malu ogradu na inače principijelnoj politici hrvatske Vlade u podršci Ukrajini', rekao je Plenković.

Posjet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog SAD-u govori o tome koliko su saborski zastupnici pogriješili, smatra premijer.

  • +4
Sjednica hrvatske Vlade Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Zahvalio je Socijaldemokratima, IDS-u, Hasanbegoviću i Vrkljanu, koji su glasovali za, a za onih 54, koji nisu, kazao je da se pogledaju u ogledalo i da prate što rade nama savezničke države.

'Njihovi će se razlozi pokazati smiješnima na kraju, a ta stigma i ljaga dugo će ih pratiti', kazao je Plenković, ponovivši da će o tome stalno govoriti kako se ne bi zaboravilo.

Vlada je odlučila donijeti još jedan paket mjera pomoći. 'Cilj je da određene uštede koje su napravljene u proračunu sada preusmjerimo onim ciljnim skupinama u hrvatskom društvu kojima je pomoć najpotrebnija. Ovo su mjere koje imaju svoj socijalni karakter, koje ponovno obuhvaćaju umirovljenike s nižim primanjima, osobe s invaliditetom, nezaposlene i sve korisnike sustava socijalne skrbi, kao i korisnike doplatka za djecu. Na ovaj način obuhvatit ćemo gotovo milijun korisnika. Bit će dodijeljeno nešto više od 700 milijuna kuna. Riječ je o jednokratnoj novčanoj pomoći umirovljenicima s mirovinom do 4360 kuna', rekao je Plenković.