SJEDNICA VLADE

Plenković o novom porastu cijena: Građani su na gubitku. Budimo solidarni!

31.08.2023 u 13:07

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u uvodnom obraćanju na današnjoj sjednici Vlade izvijestio je da je jutros sudjelovao na otvaranju Kongresnog centra u Vojnom učilištu 'Dr. Franjo Tuđman' na Ilici, što je bila, ocijenio je, ogromna i korisna investicija. Danas su potpisani i ugovori za tri velika prometna infrastrukturna projekta, vrijedna 76 milijuna eura, a odnose se na koridor VC, Zračnu luku Zadar i Trajektnu luku Split

Komentirao je premijer i rast BDP-a u drugom kvartalu od 2,7 posto, što je deseti kvartal zaredom da raste. 'To je pokazatelj brzine oporavka, rezultat rada hrvatskih radnika i gospodarstvenika, ali i potvrda da su Vladine mjere bile pravodobne i sveobuhvatne', ustvrdio je Plenković.

Povećanje cijena u kolovozu i rast inflacije veći su pak nego prošlog mjeseca, a premijer je ponovio da je važno da svi akteri budu odgovorni i solidarni te ne dižu cijene bez odgovarajućeg rasta inputa. 'Na taj način netko u smislu vlastitih prihoda na strani je dobitnika, ali je najveći broj hrvatskih građana i potrošača u toj situaciji - gubitnik. Zbog toga trebamo nastaviti sa svim naporima za smanjenje inflacije na prihvatljivu razinu', kazao je.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada RH

Podsjetimo, potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u kolovozu 7,8 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što znači da je inflacija na godišnjoj razini porasla prvi put nakon osam mjeseci pada, pokazala je prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu su u odnosu na isti lanjski mjesec u prosjeku više za 7,8 posto, dok su na mjesečnoj razini porasle 0,6 posto. To je na godišnjoj razini veća stopa inflacije nego u srpnju, kada je iznosila 7,3 posto, a to je i prvi rast inflacije nakon osam mjeseci pada.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada RH

Najavio je premijer da će idućeg tjedna hrvatska inženjerija postaviti lansirni most u Sloveniji, što je još jedna potvrda prijateljstva između Hrvatske i Slovenije nakon što je susjede pogodilo veliko nevrijeme.

Po pitanju tragedije na Kornatima, rekao je da su svježe uspomene i poštovanje prema poginulima, kao i vatrogascima općenito.

Osvrćući se na presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu Slaven Kovačević, rekao je da će se Hrvatska nastaviti zauzimati za jednakopravnost konstitutivnih naroda u BiH i protiv je prakse nametanja hrvatskom narodu drugih predstavnika u najviša tijela. 'To je jako loše, ne pruža pozitivno ozračje', rekao je, pozivajući sve relevantne čimbenike da nastave rad na izmjeni izbornog zakona u BiH.

Povodom skorog početka nastave, zaželio je djeci, roditeljima i svim djelatnicima u obrazovanju poticajno okružje u novoj školskoj godini. Najavio je i da će se na sjednici Vlade donijeti važna odluka o uspostavi hitne helikopterske medicinske službe s četiri centra: Split, Rijeka, Osijek i Zagreb.

  • +5
247. sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Uoči sjednice Vlade premijer je sudjelovao na svečanosti potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO), kao i potpisivanja ugovora za projekt 'Izgradnja i opremanje dionice Beli Manastir - granica Republike Mađarske koridora VC'. U okviru NPOO-a potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte 'Elektrifikacija i ozelenjivanje sustava prihvata i otpremu zrakoplova te električno napajanje zrakoplova u Zračnoj luci Zadar' i 'Novi putnički terminal (Trajektna luka Split)'.

Između ostalog, na dnevnom redu sjednice Vlade su uredba o izmjeni Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, uredba o dopuni Zakona o šumama, kao i konačni prijedlog Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Uz to, Vlada će donijeti Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. – 2030. te Program potpore malim mljekarama za nadoknadu troškova sabiranja mlijeka.