obraćanje premijera

[VIDEO/FOTO] Plenković potvrdio da će šef ZTC-a biti smijenjen, a komentirao i predsjednika: 'Milanović se počeo nenormalno ponašati otkad mu je uhićen prijatelj Kovačević'

13.10.2022 u 15:01

Bionic
Reading

Nakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković obratio se još jednom medijima

'Obećavamo manje, a izvršavamo više', kazao je Plenković, podsjetivši na ono što je ranije danas govorio na Vladi oko MMF-ove procjene gospodarskog rasta. Na početku izjave, kao i na sjednici Vlade, napomenuo je da treba doći do europskog dogovora oko cijena plina. Kazao je da je potpredsjednik Vlade Davor Božinović na sastancima u Bruxellesu. 'Ulazimo u sitni vez konačnih odluka oko Schengena', kazao je.

Plenković je na pitanje novinara komentirao izjavu Zorana Milanovića i sastanak s Rusima u ZTC-u. 'Ja nisam znao, ali možda je on znao. Milanović od početka mandata, a naročito zadnje dvije godine, otkad mu je uhićen prijatelj Kovačević... on se počeo nenormalno ponašati kad je on uhićen. Oni su bliski prijatelji', rekao je Plenković.

Podsjetio je da je Milanović odlazio kod Kovačevića, tj. u klub u Slovensku. Zastupnike Mosta, koje je nazvao 'Milanovićevim mališanima', prozvao je što su Kovačevića zvali na Antikorupcijsko vijeće. 'To je kao da osuđenog obiteljskog nasilnika zovete na okrugli stol o žrtvama obiteljskog nasilja', dodao je.

Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

'U Slovensku je Milanović vodio Hranja', dodao je. Kazao je da Most i Milanović neće uspjeti u difamiranju Vlade. 'Umjesto besramnih izjava da smo kvislinška vlada, sada bi njegov drugar Hajdaš Dončić trebao tražiti izvješće SOA-e, otkud mu dokazi da smo veleizdajnička vlada. To je sprega ekipa iz buže u Slovenskoj', rekao je Plenković. Na opasku da su i njegovi ministri bili u Slovenskoj, Plenković je kazao da to nije isto jer, za razliku od Milanovića, oni tamo nisu bili u vrijeme lockdowna.

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Na opasku da je njegova vlada postavila Dragana Kovačevića na čelo Janafa, premijer je kazao: 'Ne vidim kakve veze ima aktualna afera u Ini, o nezakonitoj trgovini plinom i pljački Ine koju je otkrio Ured za sprečavanje pranja novca Ministarstva financija, a ne policija, USKOK, DORH. Otkrio ju je ured ministarstva u Vladi kojoj sam ja premijer. To govori da je naša Vlada privržena borbi protiv korupcije. Ponavljam tisuću puta, borba protiv korupcije nema imena, prezimena, uvida u tajne izvide, utjecaja na šeficu USKOK-a, policiju', kazao je. Plenković je dodao da aferu nisu otkrile banke, nego Ured za sprečavanje pranja novca, jer banke nisu te koje analiziraju, nego samo prijavljuju.

Na dodatno pitanje o dolasku Rusa u ZTC, Plenković je objavio da će šef ZTC-a Zdravko Klanac biti smijenjen. 'Naložio sam Paladini i Banožiću da ga smijene na idućoj sjednici NO-a. I to zbog nevjerojatne i nesuvisle procjene da u ovim okolnostima prima nekog takvog na sastanak', dodao je.

Ponovio je da Banožić nije znao za sastanak. 'Pa nije Hrvatska Big Brother da postoji netko tko gleda tko se s kim sastaje i kada. To što je netko ministar, premijer, da ta osoba dobiva brifing tko se s kim sastaje. Koja država tako funkcionira? Da smo znali unaprijed, rekli bismo - možda nije najpametniji sugovornik', rekao je premijer.

O rastu plaća dužnosnika rekao je da Vlada radi sve da se dogodi obratno, odnosno da ne rastu.

Upitan zašto se neće odazvati na Antikorupcijsko vijeće, Plenković je poručio: 'Kome da se odazovem? Imate ekipu koja na Vijeće dovodi čovjeka koji je osumnjičen za korupciju. Sad bi on trebao biti prava osoba koja bi trebala pričati o svojim vještinama, kako izabrati kufer, kako baciti mobitel. Most nakon što sam ih izbacio iz Vlade radi samo na tome kako srušiti Vladu. To im je jedini sport.'

Osvrnuo se i na sisačku rafineriju i Inu. 'Raspitajte se koliko dugo se govori o neprofitabilnosti sisačke rafinerije. Koliko je trajala priča o neprofitabilnosti riječke rafinerije. Ina je toksična tema za bilo koju vladu, tko god se taknuo te teme, nije se usrećio', kazao je Plenković.

Ponovno je prozvao SDP i Peđu Grbina i spomenuo da je izbacio niz ljudi iz stranke. 'Imate jednog despota, Grbina, koji meni govori da sam ja mali tiranin, a koji je šutnuo dvojicu svojih. Otišlo mu je 18 zastupnika u saborskom klubu i onda se usudi to govoriti. Ako se netko tako ponaša, pa što bi taj radio da ima instrumente moći u rukama? Taj bi progonio osobe', rekao je.

Govoreći o vanjskim utjecajima na oporbu, postavio je pitanje o kome se posljednjih godina piše u medijima. 'Koji su to akteri koji utječu na demokratske procese u državama, a da su vanjski. Pogledajte na Googleu', kazao je.

Na opasku novinara otkud mu dokazi za vanjske utjecaje, odgovorio je protupitanjem otkuda oporbi dokazi da su u Vladi veleizdajnici. 'Mucice iz oporbe, ovaj tiranin iz Kragujevca reagira. To što on poizbacuje ljude iz stranke... on bi trebao biti zaštićena biljka?! Ja se ponašam ekstra pristojno, a što bih sve mogao reći na laži. Pitajte kako smo mi to veleizdajnici, koji su to dokazi', kazao je Plenković.