sjednica vlade

Plenković: Cijepite se boosterom i prije isteka 6 mjeseci od druge doze

10.12.2021 u 11:32

Bionic
Reading

Najnoviji podaci o epidemiji koronavirusa bili su tema sjednice Vlade, na kojoj se na početku obratio premijer Andrej Plenković

'Danas je 22 godine od smrti Franje Tuđmana, kojem smo jutros odali počast. Prisjećamo se njegove uloge u stvaranju Hrvatske', kazao je na početku Plenković.

'Epidemiološka situacija... kao što vidimo, broj potvrđenih slučajeva nastavlja pad, ali su ti brojevi i dalje veliki. To upućuje na oprez i pridržavanje mjera. Posebno je važno da se nastavi proces cijepljenja, a osobito da se intenzivnije ide u cijepljenje booster dozom. Još jednom pozivam sve koji su se cijepili s dvije doze da se prije isteka šest mjeseci cijepe i trećom dozom. Posebice uoči Božića', kazao je Plenković.

'Svaki naš preminuli sugrađanin, preminulih je više od 11 tisuća, a neki se nisu cijepili, doveo je sebe u najtežu situaciju, a bližnje ostavio u još goroj situaciji. Tu bol gubljenja života, a previše smo života izgubili, možemo spriječiti ako se što više sugrađana zaštiti, a najbolja zaštita je cijepljenje. Nema ničega racionalnog u tome da se donese odluka da se ne cijepi. Treba dati povjerenje znanosti i struci', kazao je Plenković.

Premijer je govorio i o Schengenu te podsjetio da je na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica usvojen zaključak o hrvatskoj spremnosti za Schengen. 'Napravili smo vrlo kvalitetan posao. Idemo čvrsto prema ispunjenju dva cilja dublje integracije - Šengenski prostor i europodručje', rekao je premijer.

'Želim naglasiti važnu ulogu koju je imala Slovenija kao predsjedajuća zemlja, bili su konstruktivni i pomogli su da se donese ovakva odluka', kazao je.

Spomenuo je i posjet Ukrajini, za koji je rekao da je bio 'kvalitetan i sadržajan'. 'Ukrajina je prva priznala Hrvatsku. Ovo je moj drugi posjet Ukrajini. U pet godina razmaka smo za 100 posto povećali trgovinsku razmjenu, dogovorili smo otvaranje ureda HTZ-a u Kijevu', dodao je.

Osvrnuo se i na sastanak sa Stalnim vijećem HBK, ali i na puštanje u probni rad vjetroelektrane Senj. 'Riječ je o velikom vjetroparku na području Senja i Brinja. Ima 39 vjetroagregata. To je više od 200 milijuna eura vrijedna investicija, koja je važna za cijelu Ličko-senjsku županiju', rekao je Plenković.

Podsjetio je da je danas Međunarodni dan ljudskih prava. 'U Hrvatskoj su ljudska prava ustavna kategorija i ona jednako pripadaju svakom građaninu. Poštivanje prava je zakonska obveza svakog pojedinca', kazao je i spomenuo u tom kontekstu 'pravo na zdravlje' u okviru pandemije.

'Pokušavamo naći balans mjera koje zadiru u druga prava, a koje su učinkovite i štite živote. A naše mjere su bile među najblažima. S jedne strane imamo velik broj građana koji poštuju mjere i koji se cijepe i koji vjeruju liječnicima. No s druge strane ima nekih koji se predstavljaju kao branitelji ljudskih prava i ovu situaciju koriste kako bi dobili koji politički poen. To su ljudi koji su oportunisti i žele profitirati na bolesti. Želim poručiti svima da ćemo nastaviti štititi njihovo zdravlje i život. Na svima nama je izbor - pokloniti povjerenje onima koji stavove temelje na znanosti i struci ili pokloniti demagozima, onima koji se služe neistinama i teorijama zavjere i na taj način rade veliku podjelu u društvu', poručio je Plenković.

Beroš: Dvije trećine starijih od 65 godina, koje su zvali obiteljski liječnici, odbile su cijepljenje

O epidemiji koronavirusa dodatno je govorio ministar zdravstva Vili Beroš. 'Udio zaraženih u testiranima u posljednja 24 sata je 33,97 posto. U odnosu na tjedan ranije riječ je o padu od 16 posto, a u odnosu na 14 dana ranije 30,5 posto', kazao je Beroš.

Dodao je da se bilježi i pad hospitaliziranih, no da je velik dio bolničkih kapaciteta i dalje posvećen oboljelima od covida. 'Žalosti činjenica što većinu covid kapaciteta i dalje pune necijepljeni, čime se utječe na odrađivanje drugih nehitnih programa', kazao je.

'Udio cijepljenih raste od nižih prema višim dobnim skupinama. Istodobno izvješća liječnika obiteljske medicine o izvršenim pozivima prema necijepljenim osobama starijima od 65 pokazuju da je više od dvije trećine kontaktiranih odbilo primiti cjepivo. To me iskreno žalosti', otkrio je Beroš.

Ministar je otkrio da je zahvaljujući covid potvrdama otkriveno 8745 pozitivnih. 'Prema projekcijama, spriječena je zaraza 43 tisuće ljudi, njih 196 bi preminulo', dodao je.

'Kod cijepljenih osoba osam je puta manja vjerojatnost zaraze, a 25 puta manja je vjerojatnost hospitalizacije ili smrti. Svaki život izgubljen zbog necijepljenja je bolno upozorenje i preskupa škola', dodao je.

Dao je i upozorenje uči blagdana. 'Sukladno uputama, nositi masku u zatvorenom kada nije moguće održavati razmak, nositi masku na otvorenom kada je razmak manji od 1,5 metara, prati i dezinficirati ruke, cijepiti se booster dozom', kazao je Beroš.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da su procijenili da ne treba donositi nove mjere, ali da se ne treba opustiti, osobito zbog omikrona. Apelirao je da se izbjegavaju masovna okupljanja za blagdane, osobito u zatvorenim prostorima.