aktualne TEme

[FOTO/VIDEO] Milanović o dojavama o bombama: 'Locirati, uhititi, procesuirati. Radi se o vrlo agresivnim ljudima'

06.12.2022 u 12:52

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović osvrnuo se u utorak na aktualne teme tijekom boravka u Dubrovniku, gdje danas odaje počast poginulim braniteljima u povodu obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja. Progovorio je o smrti Pavla Miljavca. 'Užas. Moj dobar znanac, mogu reći i prijatelj, puno smo razgovarali. Korona ga je povukla natrag, a kako je tvrdoglav, nije to htio priznati, pao je radeći', kazao je Milanović

Osvrnuo se i na jučerašnje dojave o bombama. 'Locirati, uhititi, procesuirati', poručio je. Upitan ima li to veze s Ukrajinom, rekao je da misli da nema. 'Radi se o vrlo agresivnim ljudima, ali ne predstavljaju organizacijsku opasnost', kazao je.

Osvrćući se na obuku Ukrajinaca u Hrvatskoj, rekao je da to nije predviđeno europskim pravilima.

'Želimo poredak baziran na međunarodnom pravu. Ako to nije predviđeno unutar Europske unije, nego izvan teritorija EU-a, onda je to valjda tako s razlogom. Ili to promijenimo. Ja sam protiv toga da se od EU-a radi vojni savez. Imamo NATO, sa svim svojim problemima, i EU, gdje očito ne postoji ta vrsta volje i energije da se bavi vojnim pitanjima', poručio je Milanović.

  • +30
Zoran Milanović na obilježavanju Dana dubrovačkih branitelja Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic

'Ovo je jedna od tema koja po prirodi stvari mora ići na sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. To je sve ignorirano. Došlo je vrijeme da moramo razgovarati o konkretnim stvarima', kazao je.

'Hrvatska pobjeđuje kao nekad Njemačka'

Hrvatska pobjeđuje kao nekad Njemačka, komentirao je pobjedu hrvatske nogometne reprezentacije u osmini finala Svjetskog prvenstva nad Japanom predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u Dubrovniku.

"Hrvatska je postala jedna od nekoliko reprezentacija svijeta koje i kad igraju onako, nazovimo to čudno, pobjeđuju. Takva je nekad bila i Njemačka, ali više nije. A mala Hrvatska, s četiri milijuna stanovnika, i kad ne igra dobro, pobjeđuje. To je nakraju bila psihička borba u kojoj su Japanci 'pukli', a naši igrači su bili relaksiraniji i mirniji, posebice prilikom izvođenja penala, te su zaslužili pobjedu. Livaković je obranio tri penala i to glavom, a ne samo rukom, a Gvardiol je opet pokazao klasu", kazao je Milanović, koji u srijedu putuje u Čile, ali će nastaviti pratiti hrvatsku reprezentaciju u susretu četvrtfinala protiv Brazila u petak.

Sanja Musić Milanović i Zoran MIlanović Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

"Bit će stresno, ali imam dobre želje. Brazilci su jaki, ali sinoć protiv Južne Koreje su me razočarali proslavom pogodaka. Ne volim to vašarsko prenemaganje kad zabiješ gol, to su geste i grimase koje ponižavaju protivnika i to smatram nedoličnim", zaključio je Milanović, koji je Vatrene bodrio u Katru u posljednjem susretu grupne faze protiv Belgije.

Predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović odao je počast poginulim hrvatskim braniteljima u povodu obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod centralnog spomenika na gradskom groblju Boninovo, Milanović je u 10.30 položio vijenac i zapalio svijeću kod Križa na Srđu, a u 11 sati nazočio prigodnom programu koji će se održati u Amfiteatru na Srđu.

U 12.30 sati bilo je planirano spuštanje vijenca u more s broda Argosy kod tvrđave Lovrijenac, u znak sjećanja na pomorce i hrvatske branitelje stradale na moru.