hrvatska slavi dan pobjede

Plenković: Naša pobjeda u Oluji je bila traumatična za mnoge Srbe. Žalimo za žrtvama zločina počinjenih s hrvatske strane

05.08.2020 u 08:02

Bionic
Reading

Cijeli državni vrh tradicionalno je danas, 5. kolovoza, obilježio u Kninu Dan pobjede i 25. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluje", ove godine uz epidemiloške mjere i po prvi put u nazočnosti političkog predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj Borisa Miloševića

11:45 Program u Kninu je zaključen akrobatskim letom skupine "Krila Oluje" Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

11:07 'Oni momci kojima sam jučer podijelio odlikovanja došli su s namjerom da pomognu svojoj državi, oni nisu znali što ih čeka. Rat se dogodio u treptaju oka. Jako je teško bilo, to govorim kao čovjek u godinama, znati što je pred tobom, predvidjeti tuđe reakcije, reakcije međunarodne zajednice i graditi Hrvatsku vojsku. Predvodio ga je prvi hrvatski predsjednik i još važnije, ratni predsjednik Franjo Tuđman. Ta pobjeda nije pala s neba, ona nije slučajna, ona je plan rada, planiranja, inteligencije stotine tisuća ljude. Svi mi koji u tome nismo sudjelovali smo dužni biti zahvalni. Prevagu čini malo dobrih i malo hrabrih ljudi. Drugi gledaju i ubiru plodove tuđeg rat', rekao je predsjednik Milanović.

10:51 'Kao zemlja koja je pobijedila u nametnutnom ratu, žalimo zbog svih civilnih žrtava, ne samo Hrvata, nego i Srba. Žalimo i za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, svaki takav čin je bolan, ružan ožiljak na pravednom licu Domovinskom ratu. Naša je pobjeda u Oluji obila traumatična za mnoge hrvatske Srbe. Hrvatska je osigurala velik napor da osigura povratak onih Srba koji su se htjeli vratiti, ali mora se još toga napraviti. Brojni hrvatski Srbi su sve vrijeme rata dijelili sudbinu svojih hrvatskih sugrađana, a mnogi su bili i branitelji. Važno je da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus, nego i kraj rata', poručio je u svom govoru premijer Plenković.

  • +22
Polaganje vijenaca državnog vrha i govori Andreja Plenkovića i Ante Gotovine Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

10:40 'Ono za naš narod sudbonosno vrijeme, zauvijek nas je povezalo. Kroz naučene lekcije iz naše burne povijesti, jači smo, bolji ljudi, spremni s optimizmom raditi danas za bolje sutra. Ovih 25 godina života u miru i sigurnosti Hrvatska se gradi i razvija u modernu hrvatsku demokraciju. Ostvarit ćemo postavljene ciljeve i znat ćemo odgovoriti na sve izazove vremena u kojem živimo. Na tom putu želim nam uspjeh uz božju pomoć', rekao je Gotovina.

9:52 Predsjednik Zoran Milanović stigao je u Knin. Održao je smotru počasne postrojbe, nakon čega bi bi trebao održati govor. Očekuju se i govori premijera Andreja Plenkovića i generala Ante Gotovine.

  • +16
Dolazak državnih dužnosnika na svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

9:40 Saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić izjavio je u kako je dolazak potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića u Knin dugoočekivani doseg, ali i priznanje da je Oluja bila pravedna operacija koju je hrvatski narod trebao provesti.

"Današnji dolazak potpredsjednika Vlade Miloševića je doseg koji smo očekivali dugo, ali i priznanje da je to bila pravedna operacija koju je hrvatski narod trebao izvest. Ja sam aktivni sudionik i Oluje i Ljeta 95., Bljeska, Maestrala, i radostan sam što mogu danas biti ovdje s prijateljima, suborcima", rekao je novinarima Đakić uoči obljetnice Oluje u Kninu.

9:24 Pripadnici HOS-a sa svojim obilježjima i zastavama oko 8:45 pokušali su doći do glavne bine, do središnjeg dijela Trga Ante Starčevića u Kninu, ali 100 metara prije zaustavljeni su od strane kordona vojne policije i specijalne policija, javlja HRT.

8:33 Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja na Twitteru.

8:30 U Knin je stigao i predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Zoran Maras koji je na obilježavanju Bljeska u Okučanima bio u majici HOS-a, a zbog čega je predsjednik države Zoran Milanović otišao s obilježavanja. Maras je danas u majici specijalne policije, no u njegovom društvu je nekoliko muškaraca s grbom HOS-a, javlja N1.

  • +2
Knin Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

7:53 Premijer Andrej Plenković na Twitteru je čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

'Prisjećamo se najveće pobjede koja je donijela slobodu i otvorila put mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja', napisao je Plenković.

7:50 Program počinje u 9.30 sati dolaskom predsjednika države Zorana Milanovića, Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i Vlade Andreja Plenkovića te uzvanika prema spomeniku hrvatske pobjede "Oluja 95".

U 9.43 sati će se zvonjavom kninskih crkvenih zvona obilježiti ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom VRO "Oluja". Nakon toga slijedi podizanje zastave Republike Hrvatske uz intonaciju državne himne, čitanje povjesnice o Oluji te imena poginulih i nestalih pripadnika VRO "Oluja" kada je predviđen i prelet dva borbena zrakoplova MiG 21.

  • +19
Predsjednik RH Zoran Milanović na kninskoj tvrđavi sinoć je odlikovao generale VRO Oluja Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Polaganje vijenca i paljenje svijeća na spomeniku hrvatske pobjede "Oluja 95" predviđeno je u 10.15 sati nakon čega će uslijediti obraćanje predstavnika hrvatskih branitelja i ratnog zapovjednika u VRO "Oluja" Ante Gotovine, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Sabora Gordana Jandrokovića te predsjednika Republike Zorana Milanovića. Prigodni program Akrobatske grupe "Krila Oluje" počinje u 10.50 sati, a misa za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u 11.30 sati.

7:35 Završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata "Oluja" počela je 4. kolovoza 1995., u njoj su nakon četiri godine okupacije velikosrpskih agresora oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini (BiH). >>Cijeli članak<<