redovna konferencija

Tomašević o porezu u Zagrebu: Plaće će i dalje svima rasti

05.09.2023 u 11:12

Bionic
Reading

Gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je održao redovnu konferenciju za novinare na kojoj je odgovarao na pitanja o vrućim gradskim temama. Tomašević tvrdi da će u Zagrebu i dalje svima plaće rasti, unatoč tome što će zbog gubitka prihoda od prireza glavni hrvatski grad imati najveću stopu poreza na primanja

Prije konferencije za medije u sportskoj dvorani Osnovne škole Ante Kovačića, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, sa suradnicima, obilježili su završetak radova na dogradnji te škole.

Riječ je o radovima na dogradnji četiri učionice na katu i dvodijelne sportske dvorane koji su započeli u siječnju 2022., a ukupna vrijednost investicije, financirane iz proračuna Grada Zagreba, iznosi više od pet milijuna eura s PDV-om.

'Ovo je bila jedan od rijetkih škola koja je radila u tri smjene. Nakon ovih radova konačno će raditi u dvije smjene. Cilj je da ide u jednu smjenu. Nikada nije toliko škola izgrađeno u tako kratkom razdoblju kao u našem mandatu, a to je samo početak', pohvalio se gradonačelnik Tomašević.

'Neki su trošili proračunski novac za čišćenje suhim ledom dok ga ova vlast troši na obnovu i izgradnju škola i dvorana', poručio je potom Tomašević, okrznuvši bivšu gradsku upravu nakon što je u ponedjeljak Zvonimir Šostar, bivši zagrebački pročelnik za zdravstvo, nepravomoćno proglašen krivim u aferi Suhi led, u kojoj ga se teretilo da je sa suradnicima oštetio Grad za 38 milijuna kuna (oko 5,2 milijuna eura) fiktivnim čišćenjem ventilacijskih sustava sportskih dvorana.

Poručio je da se desetljećima nisu gradile škole, a davale su se dozvole za stambene zgrade šakom i kapom.

'Ići ćemo dalje u izgradnju škola, želimo jednosmjensku nastavu u svim školama. Sada moramo jako brzo rješavati te probleme koji su se akumulirali zadnjih desetljeća. Oko 5,7 milijuna eura koštala je ova dogradnja škole, a upravo za taj iznos je oštećen Grad Zagreb u aferi Suhi led', rekao je Tomašević.

Vezano uz veliku oluju u Zagrebu, zagrebački gradonačelnik kazao je da je oko 150 odgojno-obrazovnih ustanova oštećeno u njoj.

  • +22
Tomašević obilježio završetak radova na dogradnji OŠ Ante Kovačića Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'U svima smo omogućili da nastava počne na vrijeme. To je dokaz da nismo bili spori u sanaciji nakon nevremena', rekao je.

Vezano uz porez na plaće, a Zagrepčani će plaćati najveći u državi, kazao je da će i dalje svima rasti plaće i da se neće dizati cijene komunalnih usluga.

'Samo vraćamo stopu, a porezno opterećenje će i dalje svima biti manje', poručio je.

Kazao je da je Zagreb odgodio sva poskupljenja i neće poskupiti ni voda niti je poskupio javni prijevoz iako su cijene išle jako gore. 'Tako će biti i iduće godine', naveo je gradonačelnik te smatra da ne bi bilo fer da se gubitak od prireza prebaci na građane.

Ponovio je da će svima u Zagrebu rasti plaća, samo je pitanje koliko. Grad Zagreb će biti u minusu 70 milijuna kuna, koji će biti gradski doprinos da svima rastu plaće. Istaknuo je da Grad Zagreb ima najjeftinije cijene usluga u okruženju, od vrtića do gradskog prijevoza.

'Idemo s povećanjem paketa za energetsko siromaštvo. Povećavat ćemo pakete socijalno ugroženima. Odgodili smo povećanje cijena domova za starije', poručio je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da se kreće po gradu bez ikakve pratnje i ne boji se u tom smislu.

Na pitanje što očekuje od novog paketa mjera Vlade u borbi protiv inflacije te priprema li Grad poseban paket za socijalno najugroženije, Tomašević je poručio da ga pripremaju.

'Svi gradovi očekuju nastavak mjera. Nismo povećali cijene i ne namjeravamo ni u narednom periodu. Nepravedno je to da neke privatne firme dobivaju subvencije, a love u mutnom. Mi ćemo povećati cenzus za besplatni javni prijevoz, idemo s pojačanim paketom za energetsko siromaštvo', rekao je.

Vezano uz pitanje ilegalnih odlagališta, Tomašević je kazao da se kreće s videonadzorom te će dronovima kontrolirati područja.

'Povećat ćemo broj komunalnih redara, planiramo dvostruko veći broj - dizanje na 150 redara sa sadašnjih 70. Komunalni redari će ubuduće trebati imati VSS', poručio je, dodavši da dronovi neće letjeti po gradu, a ići će po šumama, gdje firme ilegalno kamionima dovoze građevinski otpad i od toga rade biznis.