rasprava u saboru

Bulj tvrdi: Covid potvrde su ukinute u trenutku u kojem se počeo brojati referendum

02.03.2022 u 09:42

Bionic
Reading

Sabor će ponovno raspravljati o stanju u Ukrajini, no jutro je započelo slobodnim govorima

Na stanje u Ukrajini u slobodnom govoru osvrnuo se Mostov Miro Bulj. 'Hrvatska daje maksimum da pomogne ljudima koji bježe. I ja sam spreman pomoći tim obiteljima koji bježe od rata. Tim obiteljima moramo pomoći, no Hrvatska ima brojne probleme. Imamo ograde na trgu dok će pola Vlade biti u ogradama Remetinca. Pozivam premijera da hitno kaže što se događa u Vladi jer vidimo da DORH kroji Vladu', kazao je Bulj.

Osvrnuo se i na ukidanje covid potvrda, koje su, kaže, bile teror nad lokalnim načelnicima i gradonačelnicima. 'Spomenuo bih teror Stožera civilne zaštite i ukinute su potvrde koje su besmislene. Ukinute su u trenutku u kojem se počeo brojati referendum. I u ovom trenutku bilo je najlakše reći - ukidamo potvrde', smatra Bulj.

Bulj se pohvalio time da on nikada nije uveo covid potvrde u Sinju. 'Maltretirali su me inspektori Andrije Mikulića, imam fascikl pun kazni', kazao je.

Iako su covid potvrde djelomično ukinute, Bulj smatra da se s procedurom za referendum mora ići dalje. 'Nije referendum besmislen jer je dosta terora inspektorata Andrije Mikulića', poručio je.

Na krizu u Ukrajini i utjecaj na stanje u regiji osvrnuo se HSLS-ov Darko Klasić. Založio se za izmjene Zakona o obrani. 'Predlažem Vladi da razmotri osiguravanje novih snaga novaka', poručio je Klasić.

'Liberal koji poziva na obavezni vojni rok', komentirao je Klasića HSS-ov Krešo Beljak.

'Pozivanje na vojni rok je zveckanje oružjem. Ovaj rat nije nimalo sličan ratu u Hrvatskoj, BiH, Kosovu i Siriji, a tu se pojavljuju naši mladići koji se sjećaju da nisu puštali golobrade mladiće u rat. Sada se događa da mladići slušajući vas, nas, idu u ukrajinski rat. Moramo ih smiriti i uvjeriti da se ne mogu vući paralele između Hrvatske i Ukrajine', kazao je Beljak.

'Preuzimanje Sberbanka od HPB-a umirilo je građane. Taj čin je dobrodošao jer se pokazuje da Vlada, ako želi, može biti funkcionalna. No postavljamo zahtjev da hitno okupi sve stručnjake da se promotre gospodarske posljedice koje će rat imati na Hrvatsku', kazao je u ime Kluba socijaldemokrata Davorko Vidović.

Osvrnuo se i na pokretanje istrage protiv Josipa Aladrovića. 'Situacija u kojoj 'svaki tjedan - ministar jedan' ne uvjerava nas da Vlada može funkcionirati u ovim vremenima. Oporba ne treba stajati na trepavicama da zahtijeva rekonstrukciju Vlade. Neka se u Vladu, ako ne iz redova vladajućih stranaka, onda drugdje, izaberu ljudi koji najbolje mogu odgovoriti izazovima i kad je riječ o obnovi i osiguranju problema koji nam tek dolaze', kazao je Vidović.

'Dok čitamo da je bivši ministar izašao iz pritvora, da se prijavio na 6 plus 6, dok se DORH bavi pokretanjem predradnji vezanih uz istragu još jednog ministra, pitam vas kako na sve to gleda prosječni čovjek. On je uplašen jer cijene oko njega rastu, plaća je nikakva, režije su otišle u nebo, Sabor ne radi ništa i što sad?' komentirao je Davor Dretar iz Domovinskog rata.

'Je li Hrvatska već involvirana u ovaj ratni sukob? Po meni čak i je, jer ako pošalje 124 milijuna vrijedno oružje, onda je Hrvatska indirektno u ovom sukobu. I to je bitno imati na umu. I druge države NATO-a šalju oružje i to Putin zna. Da se ne iznenadimo ako sve to ne krene onako kako mi to priželjkujemo', kazao je Hrvoje Zekanović.

Podsjetio je na Putinovu prijetnju nuklearnim oružjem. 'U kakvom su stanju atomska skloništa u Hrvatskoj? Ne širim paniku, ali postavljam legitimna pitanja. Nemojmo stavljati glavu u pijesak i nemojmo ne čuti prijetnje koje dolaze s istoka. Rusija nije Pale sam na svijetu, uz nju su i druge moćne države, npr. Kina. Društvance koje se okupilo je moćno i veliko', kazao je Zekanović.

Na stanje u Ukrajini osvrnula se Marijana Puljak iz Centra te se založila da sankcije Rusiji budu i jače, a pomoć Ukrajini veća. 'Pozivam sve ljude dobre volje, posebno ruske intelektualce i sportaše, da ne šute. Nema tog oružja koje može uništiti ljudski duh i volju da obrane svoju zemlju', rekla je.

'Podržavamo stav za ubrzanu proceduru za Ukrajinu, ali da se da status kandidata i BiH i Kosovu, da se ubrzaju pregovori s Crnom Gorom', kazao je u ime SDP-a Arsen Bauk.

Ruska agresija na Ukrajinu, koja je obilježila njegov prošlotjedni rad, i ovaj će tjedan biti u fokusu Hrvatskog sabora, kojemu će premijer Andrej Plenković u srijedu podnijeti izvješće o stanju u Ukrajini.