vrEMENSKA PROGNOZA

Upozorenje zbog toplinskog vala: U jednom dijelu zemlje i do 37°C; vrlo visok indeks UV zračenja

03.07.2022 u 07:47

Bionic
Reading

U nedjelju će u Hrvatskoj biti pretežno sunčano i vruće, ponegdje u Dalmaciji i vrlo vruće. Vjetar većinom slab, ponegje i umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu ujutro te ponovno navečer slaba do umjerena, podno Velebita mjestimice na udare i jaka bura, a sredinom dana i poslijepodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka u većini krajeva od 30 do 35 °C

U tri regije - riječkoj, splitskoj i dubrovačkoj - i danas je na snazi narančasto upozorenje zbog iznimno visokih temperatura. Žuto upozorenje zbog toplinskog vala oglašeno za kninsku regiju.

U Zagrebu se očekuje pretežno sunčano uz većinom slab vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka oko 32 °C, a na vrhovima okolnog gorja oko 26 °C, prognozira Državni hidrometeorološki zavod.

Istočna Hrvatska

Prevladavat će sunčano. Ponegdje će puhati umjeren sjeverni vjetar. Najniža temperatura između 15 i 19, a najviša dnevna od 31 do 33 °C.

  • +2
Vrućina Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Središnja Hrvatska

Pretežno sunčano i vruće uz slab, ponegdje umjeren sjeveroistočni vjetar. Najniža temperatura između 15 i 19, a najviša dnevna od 31 do 33 °C.

Gorski kotar i Lika

Većinom sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura od 12 do 16, a najviša dnevna između 27 i 30 °C.

  • +2
Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Istra

Pretežno sunčano uz malu, poslijepodne do umjerenu naoblaku. Puhat će slaba do umjerena bura, danju mjestimice sjeverozapadnjak. More će biti malo, ponegdje do umjereno valovito. Najniža temperatura zraka bit će od 21 do 23 °C, u unutrašnjosti Istre od 17 do 20 °C, najviša dnevna od 32 do 35 °C.

Sjeverni Jadran

Sunčano, ponegdje s malom do umjerenom naoblakom. U noći i ujutro te opet navečer slaba do umjerena bura, a sredinom dana i popodne mjestimice jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura od 21 do 25, u unutrašnjosti Istre 15 do 19, a najviša dnevna između 32 i 34 °C.

  • +30
Vrućine - Kupači na zadarskoj plaži Kolovare Izvor: Pixsell / Autor: Šime Zelić

Dalmacija

Sunčano, mjestimice uz malu do umjerenu naoblaku. Puhat će slaba do umjerena bura u jutarnjim i večernjim satima te jugozapadni i sjeverozapadni vjetar sredinom dana i poslijepodne. Najniža jutarnja temperatura između 22 i 27, u unutrašnjosti od 16 do 21, a najviša dnevna između 32 i 36 °C.

Na krajnjem jugu pretežno vedro i vruće, uz nastavak visoke opasnosti od vrućine zbog vrlo tople noći i vrućeg dana, tijekom kojeg temperatura u zaobalju može porasti i do 37 °C, izvijestio je HRT.

Nedjelja

Pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. Krajem dana na sjeverozapadu porast naoblake. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu u noći i ujutro slaba do umjerena bura, a sredinom dana i poslijepodne jugozapadnjak i zapadnjak, na otvorenome i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 15 do 20, a na Jadranu od 23 do 27 °C. Najviša dnevna većinom između 31 i 36 °C.

Biometeorološka prognoza

Ne sasvim povoljne biometeorološke prilike na području cijele zemlje bit će posljedica visokih temperatura, osobito na području uz Jadran. Indeks UV zračenja bit će vrlo visok pa savjetujemo adekvatnu zaštitu kože i očiju pri boravku na otvorenom kao i sve preporuke o zaštiti od velikih vrućina koje su dostupne na mrežnim stranicama DHMZ-a.