uhićen vozač

Užas u Velikoj Britaniji: U kamionu koji je stigao s Balkana nađeno 39 tijela

23.10.2019 u 10:48

Bionic
Reading

Policija javlja da je u kamionu u mjestu Grays u Essexu u Velikoj Britaniji pronađeno 39 mrtvih osoba. Kamion je nađen u industrijskoj zoni 35 kilometara istočno od Londona u noći s utorka na srijedu

Vozač kamiona, 25-godišnjak iz Sjeverne Irske, uhićen je, javlja BBC. Priveden je pod sumnjom za ubojstva.

Među mrtvima je 38 odraslih osoba i tinejdžer, izvijestila je policija.

Kamion je navodno stigao iz Bugarske.

Policajac Andrew Mariner rekao je: 'Ovo je tragičan incident u kojem je velik broj ljudi izgubio život. Naša istraga je u tijeku kako bi se utvrdilo što se dogodilo. U procesu smo identifikacije žrtava, no pretpostavljam da bi to mogao biti dugotrajan proces. Vjerujemo da je kamion iz Bugarske i ušao je u zemlju u Holyheadu u subotu 19. listopada te usko surađujemo s našim partnerima na istrazi. Uhitili smo vozača kamiona povezanog s tim incidentom te on ostaje u policijskom pritvoru dok se naša istraga nastavlja.'

Postavljen je kordon, a pristup industrijskom parku Waterglade i dalje je zatvoren, javlja Thurrock Gazette.

Podrijetlo žrtava nije poznato niti jesu li ilegalni migranti.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je 'užasnut' tim 'tragičnim' događajem.

Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel rekla je da je 'šokirana i tužna' te da se provodi istraga o tome kako se 'tako strašan događaj mogao dogoditi'. Patel je kazala da službenici za imigraciju ministarstva unutarnjih poslova usko surađuju s policijom kako bi utvrdili što se dogodilo dok Nacionalna agencija za kriminal (NCA), koja ima nadležnost u istrazi organiziranog imigracijskog kriminala, kao i trgovine ljudima, razmatra jesu li organizirane kriminalne skupine igrale ulogu u toj tragediji.

Seamus Leheny, iz Udruženja za prijevoz tereta Sjeverne Irske, kazao je za The Guardian da je ulazak preko velškog Holyheada u Veliku Britaniju neortodoksna ruta. Kako su znatno pojačane sigurnosne provjere na mjestima poput Dovera i Calaisa, čini se da je lakši način za ulazak okolnim putem, tako što ćete iz Cherbourga ili Roscoffa u Francuskoj doći do Rosslarea u Irskoj, a potom cestom do Dublina i onda natrag do Holyheada u Walesu.

Identifikacija žrtava je u tijeku.

  • +12
Policija na mjestu zločina u Essexu, u kojem je u kamionu pronađeno 39 mrtvih osoba Izvor: EPA / Autor: VICKIE FLORES

Ovo otkriće nije najgore ove vrste u Velikoj Britaniji - tijela 58 Kineza pronađena su u kontejneru u Doveru u Kentu 2000. godine.

U kolovozu 2015. 71 migrant podrijetlom iz Sirije, Iraka i Afganistana pronađen je mrtav u kamionu hladnjači u Austriji. Vlasti su razotkrile mrežu krijumčara ljudima koju je vodio Afganistanac u dobi od tridesetak godina. Žrtve su htjele otići u Njemačku, a ukrcane su u Mađarskoj nedaleko od granice sa Srbijom.

Nagurani u samo 14 metara četvornih, ugušili su se u manje od tri sata. Kamion je pronađen sutradan na rubu austrijske autoceste u blizini Parndorfa, na mađarskoj granici. Mađarsko pravosuđe osudilo je na doživotni zatvor četvoricu glavnih krijumčara iz te mreže.