85 glasova za

Uz žestoke kritike oporbe, Sabor izglasao izmjene Zakona o koncesijama

25.09.2020 u 13:09

Bionic
Reading

Hrvatski sabor izglasao je u petak po hitnom postupku s 85 glasova za, 13 suzdržanih i 22 protiv izmjene Zakona o koncesijama kojim se on usklađuje s europskom direktivom o koncesijama te otklanjaju manjkavosti na koje je opomenula Europska komisija.

Izmjenama tog zakona mijenja se definicija gospodarskog subjekta, preciziraju se odredbe o sukobu interesa osoba uključenih u postupak davanja koncesije, kao i svih koji mogu utjecati na tijek postupka davanja koncesija.

Nadalje, preciznije se određuju i ostali razlozi isključenja gospodarskog subjekta, odnosno slučajeva u kojima davatelj koncesije može isključiti gospodarski subjekt iz postupka davanja koncesije. Detaljnije se određuju i način izračuna nove procjene vrijednosti koncesije prilikom izmjena ugovora o koncesiji te se dorađuju odredbe o založnom pravu.

Izvršene su i manje intervencije vezane uz mogućnost podugovaranja, koje je propisano liberalnije na način da uvjeti za podugovaranje više nisu zakonski propisani već su prepušteni slobodnim tržišnim uvjetima.

Navedene zakonske izmjene naišle su na žestoke kritike oporbe koja je ustvrdila da se iza usklađenja s europskim preporukama krije liberalizacija sustava koncesija i razvlašćuje Hrvatski sabor da odlučuje o ukidanju dugoročnih koncesija koje nisu u javnom interesu.

Oporbeni amandmani na zakonsko rješenje nisu dobili potporu zastupnika.

Izvršenje državnoga proračuna

Sabor je prihvatio i nekoliko izvješća, među ostalim polugodišnji izvještaj o izvršenju državnoga proračuna koji pokazuje da je polugodišnji konsolidirani proračunski manjak iznosio 17,9 milijardi kuna ili 4,9 posto BDP-a.

Ukupan prihod proračuna iznosio je 60,4 milijardi kuna, što je na međugodišnjoj razini pad od 7,2 posto, ukupni rashodi bili su 77,1 milijardu kuna, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje povećanje od 10,1 milijardu kuna ili 15,2 posto.

Na povećanje rashoda najviše je utjecala provedba mjera za očuvanje radnih mjesta, za što je izdvojeno 6,7 milijardi kuna. Za 1,2 milijarde kuna povećani su i rashodi za zaposlene, kao rezultat pune primjene kolektivnih ugovora te drugih propisa kojim se reguliraju plaće u državnim i javnim službama.

Godišnje izvješće o obrani za 2019.

Prihvaćeno je i Godišnje izvješće o obrani za 2019 . u kojem se ističe da je ta godina bila godina kontinuiteta, a vojnici, dočasnici i časnici prepoznati su kao najjača pokretačka snaga razvoja Hrvatske vojske. U 2019. nastavljeni su započeti projekti koji za cilj imaju poboljšanje kvalitete života i rada pripadnika Hrvatske vojske pa su u vojarnama diljem RH obnovljene su smještajne građevine i tehnička postrojenja.

Sabor je potvrdio i Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i vlada drugih stranaka inicijative za spremnost i prevenciju u katastrofama u jugoistočnoj Europi.

Sveučilište obrane u drugo čitanje

U drugo saborsko čitanje poslan je zakonski prijedlog da se osnuje Sveučilište obrane i nacionalne sigurnosti koji je izazvao dosta kritika od strane oporbe, a SDP predložio da se povuče iz procedure tvrdeći da je protuustavan i protuzakonit.

Najviše zamjerki oporba je imala na izostanak postupka inicijalne akreditacije što propisuje Zakon o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju.

U drugo čitanje poslane su i izmjene Zakona o šumama, te prijedlog zakona o proglašenju Parka prirode Dinara.