ZAHVALA U IME DRŽAVE

Uz snažnu poruku, Milanović odlikovao 164 dobrovoljna darivatelja krvi

23.10.2023 u 14:36

Bionic
Reading

U povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi predsjednik Zoran Milanović odlikovao je u ponedjeljak 164 dobrovoljna darivatelja krvi Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, za darovanu krv više od 100 puta za muškarce i 75 puta za žene

Predsjednik je dobrovoljne darivateljice i darivatelje krvi nazvao humanitarcima jer ne biraju i ne dijele ljude kojima će njihova krv trebati. "Ne birate, ne gledate i ne dijelite. Ta krv je za ljude, ne piše u deklaraciji za koga je; je li za Hrvata, Srbina, Židova iz Aškelona, Arapina iz Gaze, sasvim svejedno, nekom će trebati“, istaknuo je.

Poručio je da mnoga odlikovanja osobno uručuje ako za to postoji razlog. "Ako igdje postoji razlog, onda postoji u vašem slučaja - da svakome stisnem ruku i zahvalim u ime hrvatske države“, kazao je Milanović.

Izvor: Pixsell / Autor: goran stanzl / pixsell

U ime odlikovanih Predsjedniku se zahvalila Ivanka Brlečić, rekavši kako dolaze iz raznih krajeva Hrvatske i simboliziraju njezinu solidarnost i plemenitost.

Hrvatska je, naglasila je, jedna od rijetkih zemalja koja se može pohvaliti dovoljnim količinama sigurne krvi upravo zbog očuvanog kruga solidarnosti. To za svaku zemlju predstavlja nacionalno bogatstvo jer bolest i nemoć ne poznaju odgodu.

"Vjerujem da je svatko od nas ponosan na činjenicu da je svojom krvlju pomogao sačuvati ili produljiti nečiji život, kao što će i plemenitost drugih možda jednom spasiti i naš život. Krv je za život neophodna, nezamjenjiva a njen je jedini izvor čovjek. Nas koji smo krv dali 75 puta, 100 puta - to darivanje krvi nas ispunjava i veseli, smatramo ga našim načinom života. Nesebičnim darivanjem dijela sebe spasili smo nebrojene živote i usrećili mnoge ljude a njihovim obiteljima vratili osmijeh na lice", poručila je Brlečić.

  • +27
Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi predsjednik Milanović dodijelio je odlikovanja Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Na svečanosti u Uredu predsjednika Republike bili su predsjednik Crvenog križa Josip Jelić, izvršni predsjednik Crvenog Križa Robert Markt i ravnateljica Zavoda za transfuzijsku medicinu, izvršni predsjednik Crvenog Križa Irena Jukić.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima i pomoćnik pročelnika Kabineta predsjednika Republike Goran Grobotek.