KOSOR O FIMI MEDIJI

'Uz novac iz proračuna nije bilo potrebe za crnim fondom'

24.04.2012 u 16:19

Bionic
Reading

Nakon što je na današnjem ročištu u suđenju za Fimi mediju pročitan iskaz bivše stranačke blagajnice Branke Pavošević u kojem je ona govorila i o novcu iz crnog fonda kojim se financirala predsjednička kampanja Jadranke Kosor, o svemu je na upit novinara progovorila i aktualna šefica stranke

'To nije bila moja, nego kampanja HDZ-a u kojoj sam sudjelovala kao stranački predsjednički kandidat. To je financirao HDZ i nije bilo ni jednog razloga da ja, koja sam se u kampanji morala baviti političkim radom, posumnjam u način na koji se ta kampanja financirala. HDZ je velika stranka koja je u inkriminiranom razdoblju za koje se sudi stranci, od kraja 2003. do sredine 2009, imala proračun od 250 milijuna kuna plus članarine i donacije koje su u to vrijeme mogle biti neograničene. Prema tome, nije bilo nikakva razloga, ni jedne sekunde, da ja ono što se prikazalo kao trošak kampanje ne prihvatim. Ja nisam vodila financije, nisam iznajmljivala ni tribine na kojima se program odvijao, niti sam dogovarala plakate i promotivni materijal. Nikakvog razloga za bilo kakvu sumnju nije bilo', kazala je Kosor o financiranju svoje kampanje.

Poručila je da je sve što je imala reći rekla u svom iskazu USKOK-u te da joj je jedino važno da nitko tko nije uzeo novac ne strada. 'Moj je prvi interes da ako je bilo u HDZ-u onih koji su primali novac. oni za to i odgovaraju. Moj prvi interes, kao predsjednice stranke, obrana je stranke. Ja nisam primala nikakav novac, nisam primila apsolutno ni lipe, ja se time nisam okoristila, meni se ništa nije kupovalo. Mi smo godišnje prosječno, u to sam se uputila kada sam postala predsjednica stranke, za plaće trošili pet milijuna kuna. Kada se uzme u obzir novac iz proračuna, donacije... nikome u HDZ-u nije bilo potrebno da jednu lipu ili kunu troši ili uzme iz nekakvog crnog fonda', kazala je Kosor

Podsjetila je da je nakon predsjedničke kampanje od Državnog izbornog povjerenstva, sukladno zakonu, dobila milijun kuna koje je podijelila u humanitarne svrhe.

'Dala sam 250 tisuća kuna djeci iz obitelji Domini čiji otac ubijen u mafijaškom obračunu, a majka iza toga umrla, 250 tisuća kuna za onkološki odjel u Klaićevoj i splitskoj bolnici za dječji odjel, a ostatak sam podijelila djeci žrtvama mina u Škabrnji i o svemu tome imam ovjere javno-bilježničkog ureda. Ni od tog novca koji mi je kao kandidatkinji pripadao nisam ostavila ni lipe.
O tome najbolje govori sva moja imovina, ušteđevinu koju imam i sve mogu opravdati plaćom koju sam dobivala od 1995. otkako sam u visokoj politici', zaključila je Kosor


MILINOVIĆ: NISAM DOBIVAO 10.000 KUNA MJESEČNO

U iskazu koji je danas pročitan na suđenju za Fimi mediju, blagajnica Branka Pavošević ispričala je i da je HDZ-ov Darko Milinović dobivao visoke 'honorare' od 10 tisuća kuna mjesečno. Na taj dio iskaza odmah je priopćenjem reagirao i Milinović.

'Nije istina da sam dobivao bilo kakvu naknadu iz stranačke blagajne u mjesečnom iznosu od 10.000 kuna. Istina je, kao što sam informirao hrvatsku javnost na tiskovnoj konferenciji prije godinu i pol dana, da sam u četiri navrata bio pozvan u legalnu stranačku blagajnu da preuzmem donaciju za obnovu u ratu razrušene crkve u Bilaju. O tome postoji dokumentacija koja to potvrđuje, kao i brojni svjedoci. U nekim od iskaza i Branka Pavošević potvrđuje da nije isplaćivala donaciju u mjesečnim iznosima', stoji u Milinovićevu priopćenju.

Kosor: Nisam uzela ni lipe