REZULTAT POSKUPLJENJA

Uz masovne prosvjede do temelja orobili dućane

08.01.2017 u 14:10

Bionic
Reading

Tjedan prosvjeda u Meksiku protiv povećanja cijena goriva koji su praćeni pljačkama i nemirima s dosad tri ubijene osobe, završen je u subotu okupljanjima tisuća osoba u cijeloj zemlji, a među policajcima ima ozlijeđenih

Južno od Tijuane sedam policajaca koji su čuvali postrojenja državne tvrtke Pemex (meksička naftna industrija) ozlijeđeno je kad je na njih nasrnuo kamionet tijekom prosvjeda.

'Počinitelji napada morat će odgovarati pred zakonom', napisao je meksički predsjednik Enrique Pena Nieto na Twitteru ističući da su policajci 'samo vršili svoju dužnost'.

U nekoliko gradova u drugom najvećem gospodarstvu Latinske Amerike, tisuće osoba na skupovima su izražavale ljutnju zbog odluke vlade od 1. siječnja da za 20 posto poveća cijenu benzina, a za 16,5 posto cijenu dizela. Ta je odluka izazvala neviđeni val bijesa u zemlji s brojnim blokadama prometnih čvorišta i benzinskih crpki, kao i pljačkama i vandalizmom.


Tri osobe su poginule u prosvjedima, a 1500 ih je uhićeno.

Predsjednik Nieto ocijenio je da se radi o 'teškoj, ali nužnoj promjeni' kako bi se zajamčila ekonomska stabilnost zemlje i financirali socijalni programi.