SPORNI PREKOVREMENI SATI

Uvjetni zatvor i 130.800 kuna globe za bivšu ravnateljicu gimnazije

20.11.2012 u 18:40

Bionic
Reading

Marija Habijan, umirovljena ravnateljica II. gimnazije Varaždin, osuđena je u srijedu 14. studenog zbog zloupotrebe položaja i ovlasti na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo, kao i uz obvezu da u roku od godine i šest mjeseci uplati u državni proračun 130.800 kuna

Bivšu ravnateljicu, koja je u međuvremenu ušla u varaždinsko Gradsko vijeće, optužnica je teretila da je bez suglasnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa od 1. travnja 2006. pa do 31. ožujka 2010. godine odobravala mjesečne isplate s osnove prekovremenih sati rada u školi sebi i drugim zaposlenicima gimnazije koji su obavljali računovodstvene i administrativne poslove.

Značajnu nepripadnu korist za sebe i druge pribavila je tako da je u listu za isplatu prekovremenih sati za pojedine mjesece vlastoručno dodavala imena osoba i iznose isplata po svom nahođenju, a zatim je takvu listu predavala računovodstvu radi isplate, iako je znala da nemaju pravo na isplatu prekovremenih sati.

Time je sebi pribavila nepripadnu dobit od 34.487,29 kuna, a tajnici škole Mariji K. 9.643,53 kune, satničarki i voditeljici sportske dvorane Vlatki Ž. 9.723 kune, računovodstvenoj referentici Danici K. iznos od 6.202 kune, voditeljici računovodstva Zdenki S. iznos od 6.011 kuna te administratorici Spomenki M. iznos od 6.551 kune. Time je zlouporabila položaj i ovlasti, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa oštetila za iznos od 130.800 kuna.

Nakon objave presude Habijan se odrekla prava na žalbu, budući da je s državnim odvjetništvom postignula dogovor o tome da će u zamjenu za priznanje krivnje dobiti uvjetnu kaznu uz dvostruki uvjet: vraćanje novca u državni proračun te da u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.