DJELOKRUG I OVLASTI PANTOVČAKA

Ustavni sud traži zakon o predsjedniku RH!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.03.2017 12:39
  • Objavljeno 12.05.2010 u 13:01
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ustavni sud upozorava Hrvatski sabor da se hitno mora ispuniti ustavna obveza zakonskog uređenja ustrojstva i djelokruga Ureda predsjednika Republike Hrvatske

U priopćenju objavljenom s današnje sjednice Ustavnog suda ističe se da je Saboru upućeno Izvješće o pojavi propuštanja zakonskog uređenja ustrojstva i djelokruga Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

U izvještaju se ističe da je u provedenom ustavnosudskom postupku Ustavni sud utvrdio da Hrvatski sabor do danas nije donio zakon kojim bi se, na osnovi druge rečenice članka 106. stavka 2. Ustava Republike Hrvatske (Narodne novine broj 113/00, 28/01), uredilo ustrojstvo i djelokrug Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

'Sukladno tome, predsjednik Republike Hrvatske do danas nije donio ni pravilnik iz druge rečenice članka 106. stavka 2. Ustava Republike Hrvatske kojemu je svrha razraditi odredbe zakona o ustrojstvu i djelokrugu Ureda predsjednika Republike Hrvatske. Ovo propuštanje neprekidno traje dulje od sedam godina.' - naglašavaju ustavni suci RH.

Dodaju i da, budući da je u tijeku postupak promjene Ustava Republike Hrvatske, Ustavni sud ocjenjuje primjerenim, na temelju ovlasti propisanih člankom 128. alinejom 5. Ustava Republike Hrvatske i člankom 104. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, u ovom izvješću utvrditi navedeni problem i istaknuti nužnu potrebu njegova rješavanja.

Saborski zastupnik HDZ-a Andrija Hebrang nije posebno komentirao upozorenje Ustavnog suda, nego je samo kratko rekao da se u HDZ-u dosad nije radilo na prijedlogu zakona o Uredu Predsjednika RH.

Potpredsjednik saborskog Obora za Ustav SDP-ov Josip Leko naglasio je da SDP podupire zahtjev Ustavnog suda te da se o tome razgovaralo unutar radne skupine za ustavne promjene.

Leko kaže da 'stvari treba urediti zakonom, ali načelno i u dogovoru s predsjednikom, odnosno, da predsjedniku treba ostaviti prostora da svojim aktom regulira Ured na Pantovčaku.'

Na primjedbu Ustavnog suda da to pitanje nije zakonski riješeno već godinama, Leko ističe 'da se sad mijenja Ustav pa se to ranije nije moglo riješiti', a podsjeća i 'da je na vlasti HDZ pa smatra da je SDP mogao poticati promjenu, ali da ona ne bi prošla.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi