OMEJEC ZAHVALJUJE NOVINARIMA

Ustavni sud odustao ebanovine

03.03.2011 u 14:19

Bionic
Reading

Nakon što su mediji koncem veljače objavili da je Ustavni sud raspisao javni natječaj u kojem traži luksuzan namještaj od ebanovine i specifikacije koje ne može zadovoljiti nijedan hrvatski proizvođač, predsjednica tog suda Jasna Omejec izvijestila je javnost da će izmijeniti sporne točke natječaja budući da su, kako je navela, izazvale opravdano negodovanje javnosti i mogućih ponuditelja

'Naložila sam pokretanje postupka za ispravak poziva na nadmetanje. Naložila sam i produljenje roka za dostavu ponuda. Napominjem da objava poziva od 27. siječnja 2011. nijednom ponuditelju nije uzrokovala trošak ili štetu', istaknula je Omejec u svom priopćenju za javnost.

Predsjednica Ustavnog suda pritom se zahvalila medijima što su javnost informirali o cijelom slučaju, rekli bismo, skandaloznom ponašanju administracije te najviše sudske instance u zemlji.

Luksuz kao imperativ

Zbog svoje rastrošnosti ustavni suci skandalizirali su javnost i troškovima rekonstrukcije zgrade Ustavnog suda, koja bi porezne obveznike koštati više od 40 milijuna kuna.

'U svojstvu predsjednice Ustavnog suda Republike Hrvatske posebno ističem da su novinari, prenijevši informacije o problemu od javnog interesa, osigurali pravo javnosti da o njemu bude informirana. Oni su u tom dijelu - na način dosljedan njihovim obvezama i odgovornostima - obavili svoju zadaću javnog čuvara vrijednosti demokratskog društva', stoji u skrušenom priopćenju Jasne Omejec.

Podsjetimo, u javnom natječaju Ustavnog suda uz detaljno opisane komade namještaja navedene su čak i fotografije svakog komada i navodi se da bi trebao biti 'kao Giorgetti ili jednako vrijedan proizvod'.

Direktor Drvnog klastera Marijan Kavran za tjednik Lider je istaknuo da je 'skandalozno da uza slavonski hrast Ustavni sud preferira uvoznu ebanovinu i da se traži stol promjera od 158 cm iako je standard 160 cm'. 'Jasno je da se u natječaju moraju propisati okvirne dimenzije namještaja, ali da se traži točna visina od 74,5 cm… Očito se planira kupiti određen komad namještaja od određenog proizvođača', kazao je Kavran.

Javnost je posebno zasmetala bezobrazno visoka cijena traženog namještaja. Prema traženoj jamčevini, riječ je o najmanje pet milijuna kuna. I to iz uvoza.

'Imamo pravo zahtijevati od sudaca Ustavnog suda da ih krase stručnost, osobni integritet, nezavisnost i neupitna etičnost u postupanju. Osjećaj vlastite važnosti (koju treba pokazivati i dokazivati luksuznim namještajem) kao da je zaslijepio suce Ustavnog suda. Ali zato svjedoči o posvemašnjoj nezainteresiranosti sudaca za životne okolnosti i probleme hrvatskih građana', poručili su iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Povodom socijalno neosjetljivog ponašanja ustavnih sudaca, Drvni klaster je izdao priopćenje u kojem je naglašeno da bi u kontekstu gubitka više od 8.500 radnih mjesta u drvnoj industriji, čime je dovedena na rub opstanka, bilo poželjno javnoj nabavi proizvoda od drva, posebice namještaja za opremanje javnih prostora u RH, pristupati s više društvene odgovornosti, istovremeno provodeći zakonom propisane procedure bez ičijeg favoriziranja ili diskriminiranja.

Izmorena složenim i neizvjesnim postupcima javne nabave, pritisnuta kroničnim neplaćanjem, drvna industrija prisiljena je na izvoz (65 posto prihoda dolazi iz inozemstva), pa možemo govoriti o njezinom djelomičnom odustajanju od poslova u javnoj nabavi, čime se veliki dio njezinog prirodnog i logičnog prihoda od nekoliko milijardi kuna prepušta nelojalnoj konkurenciji, poručili su iz Drvnog klastera.