HDZ I HDZ 1990. SE ŽALE

Ustavni sud odlučuje o legalnosti vlasti u Federaciji BiH

22.03.2011 u 15:02

Bionic
Reading

Ustavni sud Federacije BiH odlučit će je li sazivanjem Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i izborom novog predsjednika i vlade prekršen ustav ovoga entiteta, što je od ove institucije zatražila predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto i dopremijer Federacije BiH Vjekoslav Bevanda, izjavila je u utorak za medije u BiH predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak.

Sutkinja Senjak je potvrdila da je Ustavni sud od Doma naroda zatražio dostavljanje dokumentacije oko održavanja sporne sjednice i donošenja odluke oko izbora predsjednika i vlade Federacije BiH.

'U prvom zahtjevu traži se ocjena ustavnosti odluka o izboru predsjednika i dva dopredsjednika Doma naroda Parlamenta FBiH, zatim o izboru radnih tijela Doma naroda, kao i predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH. U zahtjevu dopremijera Bevande traži se da Ustavni sud da svoja mišljenja o ustavnosti tih odluka', rekla je Senjak.

Pojasnila je da je Ustavni sud FBiH o ovome slučaju odlučivati prioritetno nakon što dobije potrebnu dokumentaciju od Doma naroda federalnog parlamenta.

Središnje izborno povjerenstvo BiH također je u ponedjeljak zatražilo dokumentaciju oko održavanja sporne sjednice na kojoj su stranke okupljene oko SDP-a izabrale novog predsjednika FBiH, o čemu bi trebali odlučivati na sjednici zakazanoj za četvrtak.

SDP BiH je zajedno sa Strankom demokratske akcije, HSP-om BiH i Narodnom Strankom Radom za Boljitak protekloga tjedna izabrao izvršnu vlast, a dužnosnici dva HDZ-a zatražila su ocjenu ustavnosti te su na jučerašnjim sjednicama središnjih stranačkih tijela najavili da neće poštovati odluke, po njihovoj ocjeni, nelegalnih federalnih vlasti te sazvati Hrvatski narodni sabor.

Hrvatski narodni sabor (HNS) utemeljen je 28. listopada 2000. godine u Novome Travniku kao neformalno tijelo, a činili su ga izabrani hrvatski zastupnici iz općinskih vijeća, županijskog, entitetskog i državnog parlamenta. Njihov cilj bio je upozoriti na ustavnu neravnopravnost Hrvata u vlasti. HNS je 3. ožujka 2001. proglasio Hrvatsku samoupravu, čiji je cilj bio suprostaviti se odlukama vlasti Federacije i države BiH iz koje su bile isključene stranke za koje je glasovao najveći broj Hrvata, prije svih HDZ-a BiH. HNS nikada nije formalno službeno ugašen, ali je prestao s radom, a Hrvatska samouprava raspuštena je potkraj 2001. kada su zastupnici HDZ-a počeli sudjelovati u radu parlamenata Federacije i države BiH.