nije prošlo

Ustavni sud nije prihvatio zahtjev za ocjenom ustavnosti zakona o ekstraprofitu

29.12.2023 u 14:31

Bionic
Reading

Ustavni sud u petak nije prihvatio zahtjev za ocjenom ustavnosti koji je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) podnijela protiv Zakona o dodatnom porezu na dobit (ZoDPD), tzv. porezu na ekstraprofit, koji je kao krizna vladina mjera stupio na snagu krajem prošle godine

Radi se o zakonu za koji je Vlada RH pronašla temelj u uredbi EU o dodatnom oporezivanju tvrtki koje su imale korist od energetske krize i preusmjeravanju njihove dobiti prema onima koje je kriza najviše pogodila.

U obrazloženju svoje odluke Ustavni sud je naglasio da je riječ o jednokratnoj, izvanrednoj i privremenoj mjeri kojom se u osobitim okolnostima u društvu osigurava zaštita građana po načelima socijalne države.

Podsjećaju da se radi o samo jednoj od niza mjera koju je Vlada RH donijela kako bi spriječila daljnje ugrožavanje socijalne i ekonomske sigurnosti svojih građana.

"Državi je također važno da veliki poduzetnici nastave i dalje razvijati poslovne aktivnosti zbog čega se kontinuirano donose i nove mjere. Sama opravdanost proizlazi iz okolnosti da se radi o privremenoj mjeri koja zahvaća samo one adresate koji ostvaruju dobit", navode u obrazloženju.

Ustavni sud je ocijenio da se zakon temelji na ustavnim načelima pravednosti, jednakosti i razmjernosti prema kojima je svatko dužan sudjelovati u podmirenju javnih troškova razmjerno svojim mogućnostima.

Suprotno prigovorima HUP-a, ističu da je privremeno ubiranje posebnog poreza zasnovano na kvalificiranom javnom interesu, a zakonodavac je u donošenju ZoDPD-a postupao unutar svojih ustavnih ovlasti u provođenju fiskalne politike i uređenju poreznog sustava.

Ustavni sud je izvijestio da su neprihvaćanjem zahtjeva HUP-a, koji je tražio i donošenje privremene mjere kojom bi zaustavila naplatu poreza na ekstraprofit, prestale postojati i pretpostavke za odlučivanje o prijedlogu za obustavu izvršenja osporavanog zakona.