RAZLIČITA TUMAČENJA

Ustavni sud će tumačiti koliko je potpisa potrebno?

09.10.2014 u 13:35

Bionic
Reading

Inicijativa U ime obitelji do sada je zbrojila 368 tisuća potpisa građana koji žele da se na referendumu izmijene izborna pravila. I dok su u inicijativi uvjereni da su blizu brojeke od 10 posto birača koliko ih je potrebno za raspisivanje referenduma, vladajući tvrde da su daleko od priželjkivane brojke. Stoga bi o tome koliko je potpisa potrebno da bi se dostiglo 10 posto birača mogao odlučivati i Ustavni sud

'Hrvatski sabor će raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj', rečenica je iz Ustava koja je uzrokovala nesporazum i razna tumačenja koliko je inicijativi U ime obitelji zapravo potrebno potpisa za referendum.

Kako piše Večernji list, ustavna stručnjakinja Sanja Barić smatra da se u tih 10 posto ne uračunavaju samo birači koji se fizički nalaze u Hrvatskoj, nego i oni u dijaspori.

'Pojam 'birači' znači svi birači, dakle svi oni koji imaju pravo glasa. Kada se pisao Ustav, mislilo se na sve birače', objašnjava Barić.

S druge strane, za ustavnog stručnjaka Roberta Podolnjaka, koji je i savjetovao inicijativu U ime obitelji, relevantan je jedino broj birača evidentiran u popisu koji je otišao u Državno izborno povjerenstvo.

'Na posljednjim izborima to je bilo oko 3,7 milijuna birača', kaže Podolnjak. Pritom navodi da se više od 400.000 birača koji se vode u dijaspori ionako mora aktivno registrirati da bi ostvarili izborno pravo.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.