MEŠETARI S MARKOVA TRGA

Ustav se mijenja trgovinom političkih elita

  • Autor: V. Brkulj
  • Zadnja izmjena 13.10.2009 12:56
  • Objavljeno 13.10.2009 u 12:40
europska unija hrvatska

europska unija hrvatska

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva a

Povodom sjednice Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, članovi GONG-a pozvali su zastupnike da preuzmu odgovornost za osiguranje transparentnog procesa izrade nacrta promjene Ustava koji treba počivati na Ustavom propisanoj proceduri, temeljitoj saborskoj i širokoj javnoj raspravi

Nevladina organizacija smatra da je navedeni Odbor preskočio cijelu proceduru koju je potrebno obaviti te da se na mala vrata, po brzom postupku, pokušava progurati i usvojiti Vladin prijedlog nacrta promjene Ustava i staviti ga u daljnju saborsku proceduru.

Podsjetimo, vladajući i opozicija dogovorili su u ponedjeljak da se krene u ustavne promjene s time da će postupak započeti na temelju Vladinih prijedloga, a tome bi se kasnije trebao pridružiti i opozicijski prijedlog koji je još u pripremi.

Diskriminirana dijaspora

Jedna od spornih stavki u ustavnim promjenama je mjesto glasovanja dijasporena referendumu. Kako je sada zapisano u Ustavu, dijaspora može glasovati u svomprebivalištu, a prema novom prijedlogu, na referendum za priključenje EUmogla bi izići samo ako dođe u Hrvatsku. 'Riječ je o čistoj diskriminaciji, jer zaparlamentarne i predsjedničke izbore vrijedi jedan kriterij, a sada bi za referendumtrebali vrijediti drugi', kazao je član GONG-a Dragan Zelić.

Time je HDZ sebi osigurao dvotrećinsku većinu u Saboru koja je potrebna da se uopće krene u ustavne promjene.

'Od svih parlamentarnih stranaka tražimo da izglasaju odluku o pokretanju ustavnih promjena u svrhu izrade nacrta promjene Ustava za koji će se zadužiti Ustavna komisija.

Usto inzistiramo na tome da se Vladin prijedlog tretira samo kao jedan od više jednako relevantnih prijedloga, uključujući i sve one koji su pristigli kao i one koji bi tek doći na stol te da se zbog svega odmah pokrene najmanje tromjesečna javna rasprava o prijedlogu nacrta ustavnih promjena o čemu bi javnost bila kontinuirano izvještavana na internetskim stranicama Hrvatskog sabora', kazala je članica IO –a GONG-a Marina Škrabalo.

GONG-ovci upozoravaju da se s prikupljanjem prijedloga ustavnih promjena započelo još prošle godine nakon čega je cijela priča javnosti ostala nepoznata sve do veljače ove godine, kada je vladina skupina počela s radom. No ni tada pa sve do objave nacrta 5. listopada, koji je preko noći postao konačan, javnost nije znala što se događa i kakve se ustavne promjene spremaju.

'Čini se da se do ustavnih promjena dolazi trgovinom između političkih elita. Vladajući i opozicija stavili javnost i njezino mišljenje u drugi plan.

Kad smo toliko dugo čekali ulazak u EU, a sada ustavne promjene donosimo radi nje, vjerujem da će ista ta Unija imati razumijevanja za nas i da nas mogu malo pričekati da obavimo široku i transparentnu javnu raspravu u kojoj će se sagledati svi prijedlozi', zaključio je član GONG-a, profesor s Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi