FEŠTA, KRŠENJE PROPISA I KUPOVANJE GLASOVA

Ustanite i zaplješćite: Danas je Kerumov dan!

25.04.2013 u 07:32

Bionic
Reading

Ako je u četiri više ili manje izgubljene godine sa Željkom Kerumom jedan dan ipak zaslužio nešto veću pažnju, onda je to današnji, 25. travnja 2013. godine: Kerumov dan, Kerumov grad, Kerumova obala i Kerumova fešta, kao u kakvom Fellinijevom filmu, Splićani će se danas gušiti u rižotu i njokima, daviti u mukte pivu i vinu i cupkati uz besplatne koncerte. Na čelu cirkusa bit će gradonačelnik glavom i bradom, koji će veselu kolonu predvoditi vozeći ni manje ni više nego motor Harley Davidson. Bez kacige, naravno. Gazdin san danas je konačno postao stvarnost

Fešta povodom otvaranja preuređene Zapadne obale Splićane će koštati tričavih 550 tisuća kuna, što je sitnica u odnosu na gradonačelnikove goleme ambicije na izborima za mjesec dana. Sve je podređeno skupljanju glasova pa je i tih pola milijuna kuna bez natječaja dodijeljeno Damiru Karamanu - estradnom menadžeru koji je vodio prošlu Kerumovu kampanju i u međuvremenu temeljito muzao gradski novac za razne narodne veselice - a ovaj će dovući Olivera Dragojevića i Marijana Bana pa će zajedno do kasno u noć iscijediti i onaj sitniš koji je ostao u gradskoj blagajni.

A u njoj vlada pustoš prije svega baš zbog Zapadne obale, skupocjenog projekta uređenja šetnice ispred Kerumovog hotela. Prije četiri godine trebala je koštati 'ništa', prije dvije godine procjenjivala se na pedesetak milijuna kuna, do danas je nabujala na nekih 80-ak milijuna kuna. Točno koliko je gradonačelnik nezakonito prenamijenio i umjesto na saniranje odlagališta Karepovac - goleme, smrdljive i opasne splitske sramote - potrošio na lickanje dvorišta hotela Marjan.

Sama Zapadna obala je, naravno, načelno zgodan i koristan projekt: radi se o sedamstotinjak metara šetnice u centru grada, čije se uređenje planira dobrih pola stoljeća. Danas je ona popločana bijelim kamenom i upristojena, konačno je oslobođen prolaz za 'majke s kolicima' za koje se Kerum bio silno zabrinuo, a usput je i nešto narasla vrijednost hotela Marjan - goleme betonske rugobe koja bi onako nedovršena valjda dočekala i kraj gradonačelnikovog petog ili šestog mandata. Sada će je, eto, valjda konačno uspjeti prodati, i to u paketu s obližnja dva nova kafića koje je izgradio i uredio gradskim parama pa potom dodijelio sam sebi.

No danas je Kerumov dan, pa ne treba biti previše kritičan: uostalom, 'iza velikih ljudi ostaju velika djela' pa će se s godinama valjda zaboraviti pustoš koju je ovaj zahvat izazvao u proračunu, činjenica da nova obala nema nikakve veze s arhitektonskim projektom koji je pobijedio na javnom natječaju, da je cijeli jedan dio grada izgubio parkirališna mjesta kako bi autobusi komotno prilazili hotelu Marjan i da sve skupa kasni debelih godinu dana. Nema veze, kamen ostaje.

I džabe će konkurencija na izborima bojkotirati otvaranje, džabe revolt i mrmljanje Ive Baldasara, HDZ-ovo zgražanje zbog kupnje glasova (?!) i buđenje Anđelke Visković iz zimskog sna. Džabe Sanja Bilač i njezina konferencija za novinare na smetlištu, kao i 'facebook-filozofi' i njihovi pokušaji organiziranja bojkota iz kućne fotelje.
Danas je, kažemo, dan za populizam, čašćenje, feštu i kršenje propisa. Dan za Keruma i Kerumov Split.