JULIJA TIMOŠENKO

Usponi i padovi ukrajinske plinske princeze

30.03.2014 u 13:00

Bionic
Reading

Kontroverzna ukrajinska političarka Julija Timošenko prije nekoliko dana najavila je da će se kandidirati za predsjednicu svoje zemlje. Donosimo kratak pregled njenog života i karijere, u kojoj je Timošenko od ekonomistice iz srednje klase došla do oligarske pozicije

Vitalij Kličko je iznenadio sve svojom odlukom da odustane od predsjedničke kandidature u ime proeuropskog opozicijskog kandidata koji ima njaviše šanse za pobijedu. To svakako nije Julija Timošenko, kojoj se u anketama trenutno predviđa oko osam posto glasova, dok čokoladni magnat i bivši inoministar Pjotr Poroščenko već osvaja 25 posto.

Ipak, zasad nitko ne misli da će se uporna Timošenko - koja je do prije mjesec dana bila u zatvoru - povući iz utrke za predsjedničku poziciju, ali je indikativno da među Ukrajincima ova političarka više nema veliku podršku, što svjedoči i o uspjehu Julije Timošenko dok je bila na vlasti.

Njezina dugogodišnja poslovna i politička karijera nije bila bez uspona i padova, tako da se ne bi trebalo iznenaditi ako Juliji Timošenko nekim čudom uspije selidba iz zatvora u predsjedničku palaču, bez obzira na to što trenutno kažu ankete.