POVRATAK SUVERENITETA

Uspjesi sirijske vojske na jugozapadu, Bašar al Asad vraća zemlju pod svoju kontrolu

30.06.2018 u 14:47

Bionic
Reading

Sirijska vojska zauzela je još gradova na jugozapadu zemlje u subotu, a za to vrijeme trajali su zračni udari na gradove pod pobunjeničkom kontrolom, koji su rekli da su počeli pregovarati o mirovnim uvjetima preko Rusije, saveznice sirijskog režima

Državna televizija emitirala je program iz grada Daela, sjeverozapadno od Dere, nakon što je ušla vojska, a Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) je rekao da je još nekoliko gradova dalje u smjeru istoka također prihvatilo vladavinu režima.

Pobunjenici očekuju da će se održati još jedan sastanak s ruskim dužnosnicima kako bi se pregovaralo o dogovoru za povratak sirijskog suvereniteta u cijeloj pokrajini Deri, rekao je glasnogovornik pobunjenika.

U međuvremenu traju zračni napadi, rekao je SOHR, u ofenzivi sirijske vojske za koju je UN rekao da je prisilila 160.000 ljudi na napuštanje svojih domova, i koja prijeti humanitarnom katastrofom.

Rusija, najjači saveznik sirijskog režima, zračnim napadima pomaže u napredovanju vladinih snaga, što je činila od početka sirijskoga rata, kao što je i posredovala u dogovorima o predaji.

  • +19
Rat u Siriji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Jugozapad Sirije jedan je od dva preostala uporišta pobunjenika, zajedno s regijom na sjeverozapadu za koju je sirijski predsjednik Bašar al Asad čvrsto rekao da je ponovno zauzeti.

On također želi ponovno preuzeti kontrolu nad teritorijem u sjeveroistočnoj Siriji što ju drže kurdske snage, koje podržava SAD.

  • +5
Bašar al-Asad Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia