Burno u saboru

Anušić izglasan za novog ministra obrane, Vučković 'preživjela' glasanje o nepovjerenju

16.11.2023 u 09:30

Bionic
Reading

Nakon što je jučer dobio podršku resornog Odbora za obranu, kandidat za novog ministra obrane Ivan Anušić dobio je potporu i na saborskom plenumu. Za njega je glasalo 77 zastupnika, a 55 ih je bilo protiv

No već prije glasanja zastupnici su zatražili stanke. 'Premijer je rekao da je ova kriza riješena, ali onda jučer imamo informacije da se u slučaju Banožića radi o zataškavanju. Imamo situaciju koja u potpunost dovodi u pitanje funkcioniranje države. Ovo je već 20. ministar koji je morao otići iz Plenkovićeve vlade. Postavlja se pitanje kakvi su to radari premijera. Anušiću treba dati nagradu za skidanje gaća, jer kako se samo poklonio i promijenio mišljenje oko HEP-a', poručio je SDP-ov Peđa Grbin.

'Vi tonete sve dublje i dublje', kazao je Grbinu predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

'Njegove gaće su najprljavije ovdje i može ih staviti na štrik', poručio je Grbinu HDZ-ov Josip Đakić.

Katarina Peović iz Radničke fronte zamjerila je budućem ministru jer je, kako je kazala, rekao da žena ne može braniti zemlju i da pred kamerama ne misli govoriti istinu.

Replicirao joj je Đakić: 'Da je vaš bivši muž koristio borilačke vještine kao obranu od vas, sigurno ne bi prošao kako je prošao.'

Reagirao je SDP-ov Arsen Bauk. 'Zgrožen sam vašim nereagiranjem na to što je rekao Đakić', poručio je Jandrokoviću, na što mu je predsjednik Sabora odgovorio da je HDZ-ovom zastupniku dao opomenu.

Javio se i Domagoj Hajduković iz Socijaldemokrata te poručio kako nije očekivao da u pet minuta može čuti toliko seksizma i primitivizma. 'Jedna žena, Željka Antunović, bila je veća ministrica nego svi ti vaši muškarčine, nisu joj ni do štikle', kazao je.

'Ova rasprava nema smisla i nije povezana s izborom ministra obrane. Prepucavate se oko pete teme koja nema meritum', poručio je Jandroković.

Nakon toga manjinski zastupnik Furio Radin zatražio je stanku da se, kako je rekao, 'većina smiri'. Jandroković je odobrio stanku od 10 minuta.

Po povratku sa stanke, zastupnici su odmah krenuli na glasanje. Za Anušića je glasalo 77 zastupnika, a protiv je bilo njih 55. Anušić je odmah položio i prisegu.

  • +18
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, Anušić je postao kandidat za čelnu osobu MORH-a nakon prometne nesreće koju je izazvao njegov prethodnik Mario Banožić, a u kojoj je jedna osoba poginula.

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade bio je načelnik Općine Antunovac i župan Osječko-baranjske županije, a biran je i u Hrvatski sabor, gdje je bio predsjednik Odbora za ratne veterane i član Odbora za obranu. Hrvatski je branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, a borio se na brojnim ratištima i sudjelovao u akcijama Maslenica i Bljesak te je nositelj Spomenice Domovinskog rata.

Prije glasovanja u Saboru, Anušić je saslušan i dobio je potporu resornog Odbora za obranu, na kojem je kao svoje prioritete istaknuo završetak obalnih ophodnih brodova i povratak vojske u Beli Manastir.

  • +21
Sabor potvrdio Anušića za novog ministra obrane Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Sabor je podržao i izvješće premijera o sastancima Europskog vijeća, no odbio je zaključak koji je predložio klub Možemo vezano uz sukob u Izraelu i Gazi. 'Dan za danom gledamo mučne scene bombardiranja, ubijanja civila u Gazi, među kojima je veliki broj djece. Hrvatska ima odgovornost da kaže 'dosta'. Tražili smo da Hrvatska u sklopu Europskog vijeća traži momentalni prekid vatre, snažnije zagovaranje humanitarnih koridora i da podrži otvaranje istrage o ratnim zločinima nad civilima u Izraelu i Gazi te podrži prestanak okupacije palestinskih teritorija', kazala je Jelena Miloš iz Možemo.

Burno je bilo i uoči glasanja o povjerenju ministrici poljoprivrede Mariji Vučković. Naime to je zatražilo 39 oporbenih zastupnika koji smatraju da njeno ministarstvo nije pravovremeno i na odgovarajući način reagiralo na pojavu afričke svinjske kuge te da mjere koje je donijelo uništavaju tradicionalno svinjogojstvo u Hrvatskoj, a Slavoniju bacaju na koljena.

U kratkoj, ali burnoj raspravi, HDZ-ovi zastupnici su oporbu, uglavnom Most i Hrvatske suvereniste, optuživali da manipuliraju slavonskim seljacima.

Prijedlog za iskazivanje nepovjerenja ministrici Vučković nije prošao - 49 ih je bilo za, jedan zastupnik bio je suzdržan i 77 njih bilo je protiv.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'