sjednica vlade

Plenković: Hrvatska nije ni neutralna ni nesvrstana, treba biti principijelan

02.11.2023 u 12:48

Bionic
Reading

U četvrtak je na rasporedu nova sjednica Vlade. Na dnevnom su redu prijedlog izmjena i dopuna Obiteljskog zakona, prijedlog Zakona o lobiranju te izmjene i dopune Stečajnog zakona

Prije početka sjednice premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme.

Premijer je kazao da je, prema procjenama Zavoda za statistiku, inflacija usporila na 5,8 posto na godišnjoj razini i da je to najniža stopa na godišnjoj razini od siječnja prošle godine.

'Posebno je značajno to što je zabilježen pad cijena hrane, pića i duhana', kazao je premijer Plenković, naglasivši da je na to sigurno djelovao i peti paket mjera pomoći koji je donijela Vlada. Najavio je i daljnji pad inflacije.

Osvrnuo se i na sastanak Europskog vijeća, na kojem je glavna tema bio sukob na Bliskom istoku.

'Usvojili smo zaključke i snažno osudili Hamasov teroristički napad na Izrael te donijeli niz zaključaka o poštivanju humanitarnog i međunarodnog prava, pomoć Gazi. A bilo je i razgovora o odnosu Srbije i Kosova', rekao je Plenković.

Govoreći o rezoluciji UN-a, o kojoj je bilo dosta govora, kazao je da nije primjereno da Opća skupština usvaja rezoluciju u kojoj nije osuđen teroristički napad Hamasa. 'Smatramo da je primjerenije da se u novoj rezoluciji, na kojoj se radi, osudi teroristički napad Hamasa. Hrvatska će podržati takvu rezoluciju', rekao je.

Premijer je kazao da ih je takvo ponašanje podsjetilo na izjave otprije 30 godina, kada se također nije imenovalo agresora u rezolucijama pod izgovorom da to nije potrebno jer se zna tko je agresor.

'Hrvatska nije ni neutralna ni nesvrstana zemlja i treba zauzimati principijelne stavove', kazao je premijer, dodavši da to glasovanje ni na koji način nije ugrozilo Hrvatsku, a najmanje sigurnosno.

Izvijestio je i da je 15 hrvatskih državljana izašlo iz Gaze i nalaze se u Egiptu, a radi se na tome da još osam hrvatskih državljana napusti to područje.

Premijer je najavio i da bi u jesen 2025. Hrvatska mogla biti spremna za ulazak u OECD.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada RH