POTPISANA DEKLARACIJA

Uskoro nominacija za rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

26.03.2011 u 10:35

Bionic
Reading

Ministri zaštite okoliša Austrije, Mađarske, Slovenije, Srbije i Hrvatske u Gödöllőu u Mađarskoj potpisali su Ministarsku deklaraciju o pripremi za osnivanje prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, priopćilo je naše ministarstvo kulture

Deklaraciju je u ime Hrvatske potpisao ministar kulture Jasen Mesić, u ime Austrije ministar poljoprivrede, šumarstva i okoliša Nikolaus Berlakovich, Mađarske ministar ruralnog razvoja Sándor Fazekas, Slovenije ministar okoliša i prostornog planiranja Roko Žarnić, a Srbije ministar okoliša i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Na osnovu deklaracije pet država pokrenut će nominaciju zaštićenog područja Mura-Drava-Dunav za proglašenje prekograničnog rezervata biosfere prema kriterijima UNESCO-va programa 'Čovjek i biosfera'.

'Deklaracijom se naglašava značaj provođenja zajedničkih strategija očuvanja i održivog korištenja područja rijeka Mure, Drave i Dunava, na kojima se prostiru već postojeća zaštićena područja, mreže Natura 2000, ramsarski lokaliteti te druga močvarna i vlažna područja čije očuvanje zahtijevaju međunarodni ugovori te nacionalni propisi', naglašavaju u Ministarstvu.

Novim dokumentom nastavljena je suradnja započeta između Mađarske i Hrvatske u rujnu 2009. godine na zajedničkoj sjednici dviju vlada u Barcsu. Kasnije, u listopadu 2010. godine, Austrija je predlagala da se današnja deklaracija potpiše na UN-ovoj Konferenciji o bioraznolikosti u Nagoyi u Japanu, ali Hrvatska je to morala odbiti jer je Vlada prvo trebala proglasiti Regionalni park Mura-Drava.

U veljači ove godine Vlada je doista i proglasila Regionalni park Mura-Drava, kao prvi regionalni park u državi koji se prostire na području Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Virovitičko-podravske, Međimurske i Osječko-baranjske županije. Park obuhvaća površinu od 144,6 tisuća hektara, a radi se o poplavnom području duž riječnih tokova Mure i Drave do ušća Drave u Dunav kod Aljmaša.