deveti put

Hod za život u Zagrebu gotov: Interventna okružila aktivistkinje

18.05.2024 u 10:42

Bionic
Reading

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku" pod geslom "Glas rođenih za život nerođenih", završila je u subotu na Zrinjevcu iz poruku organizatora o potrebi zaštite života od začeća do prirodne smrti

  • +4
Hod za život Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Nacionalna koordinatorica inicijative Željka Markić, u izjavi za medije istaknula je kako ove godine očekuju izmjene Zakona o pobačaju kako bi se zaštitila nerođena djeca.

Upitana zalaže li se za zabranu pobačaja, odgovorila je kako se zalažu da zakon bude usklađen sa znanošću i da štiti život od začeća do prirodne smrti, a način na koji će se to provesti ostavljaju saborskim zastupnicima i onima koji odlučuju o zakonima.

  • +24
Hod za život u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Podsjetila je da su prošli tjedan predložili da se po ubrzanoj proceduri donese zakon koji će omogućiti da majke anonimno rađaju, potaknuti pronalaskom ostavljene bebe u Zaprešiću, i da su u svim bolnicama uvedu tzv. "gnijezda za bebe" da majke koje ne mogu ili ne žele zadržati svoju djecu ostave u sigurnim uvjetima.

Potvrdila je da im se već javilo Ministarstvo zdravstva pa idući tjedan očekuju razgovor o tom zakonskom prijedlogu. Markić također očekuje da će se izdvajati veća sredstva za pomoć majkama, rodiljama i mladim obiteljima s djecom, koje donose budućnost zemlji.

Na upit smetaju li joj zastave LGBT zajednice u duginim bojama, Markić je rekla da su oni "svi Zagrepčani i imaju pravo na grad Zagreb", te da su sudionici "Hoda za život" diskriminirani. Budućnost grada su mladi ljudi, obitelji s djecom, a gradonačelnika Tomislava Tomaševića i njegove zamjenice Danijele Dolenec za nekoliko godina se nitko uopće neće sjećati, dodala je.

Svako je dijete željeno od nekoga

Također je ustvrdila da je "siguran pobačaj floskula, on je 100 posto smrtonosan za svako nerođeno dijete u koliko god dobrim medicinskim uvjetima se odvija".

Hod za život Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Okupljanje sudionika povorke počelo je u 10,30 sati ispred zgrade HNK, odakle je nešto kasnije povorka uz balone, zastave, pjesme i transparente krenula Frankopanskom ulicom i Ilicom prema Zrinjevcu.

Porukama povorke suprotstavila se mala skupina prosvjednika s transparentima "Naša tijela naš izbor" i protiv gaženja ženskih prava, a nekoliko žena pokušalo je sjedeći u Ilici zaustaviti povorku, no interventna policija brzo ih je sklonila u stranu, tako da je povorka samo prošla pored njih.

Po dolasku na Zrinjevac okupljenima se obratila Tea Bekavac iz organizacijskog odbora rekavši kako je svako dijete željeno od nekoga pa tako i mali Ivan, napuštena beba iz Zaprešića, za koju u redu stoje bračni parovi puni ljubavi koji bi ga htjeli posvojiti.

Poručila je ženama da budu nositeljice života i rode svoje dijete, jer majke daju, a ne oduzimaju život svojoj djeci i jer će jedino tako imati mir u srcu. Također je pozvala očeve da zaštite svoju nerođenu djecu i budu podrška svojim ženama u teškim životnim trenucima.

Ove godine "Hodu za život" su se pridružili i Vinkovci, a odvijat će se u ukupno 15 hrvatskih gradova.

  • +4
Hod za život Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Okupljanje je započelo u 10,30 sati, na Trgu Republike Hrvatske ispred zgrade HNK, odakle je nešto kasnije krenula povorka uz balone, zastave i transparente.

Povorka je od Trga Republike Hrvatske krenula Frankopanskom ulicom i Ilicom, a prošla je i Trgom bana Jelačića i Praškom ulicom te došla na svoju finalnu destinaciju - Zrinjevac - gdje će se održati završni program. Na Trgu bana Jelačića aktivistice su dočekale 'Hod za život' sjedeći na tlu, a okružila ih je interventna policija.

Zbog prolaska povorke obustavljen je tramvajski promet u užem gradskom središtu od 10,45 do 13 sati, i to Ilicom, od Ulice Republike Austrije do Trga bana Josipa Jelačića, Jurišićevom, Ulicom Franje Račkog, preko Zrinjevca, te Frankopanskom i Savskom sjeverno od Vodnikove.

"Hod za život" ove se godine održava tijekom svibnja, lipnja i rujna u 15 hrvatskih gradova.

Uz Zagreb tu su Split, Rijeka, Osijek, Sisak, Varaždin, Slavonski Brod, Vinkovci, Knin, Zadar, Ploče, Metković i Imotski, kao i dva nova grada - Sinj i Opuzen.

Prvi Hod za život održan je 2016. u Zagrebu. Uz Sinj, prvi put za život će se hodati i u Opuzenu. Žele, kažu, da Hrvatska bude zemlja u kojoj se poštuje svaki ljudski život od začeća do prirodne smrti.

Istovremeno s Hodom za život održava se i digitalni protuprosvjed čiji je cilj u jednom danu prikupiti 10 tisuća potpisa za siguran, dostupan i legalan pobačaj.

Peticija je objavljena na službenim stranicama Europske unije, a poveznica se može pronaći i na Instagramu aktivističke platforme Grof Darkula.