POTVRDA ODGOVORNIH

Uskoro i službeni zahtjev za zaštitu prošeka

04.04.2013 u 15:50

Bionic
Reading

U cilju pokretanja postupka zaštite tradicionalnog izraza 'prošek' na razini Europske unije, Udruga vina Dalmacije i Istravino provest će raspravu na razini svih proizvođača i utvrditi usuglašenu specifikaciju tog proizvoda te je dostaviti Ministarstvu poljoprivrede u roku od 35 dana kako bi se pripremio zahtjev za zaštitu. Zaključak je to današnjeg sastanka predstavnika Ministarstva poljoprivrede s proizvođačima prošeka

U Ministarstvo poljoprivrede, kako je priopćeno nakon sastanka, došli su predstavnici tvrtki Vino Hvar, OPG Dubravko Dabo, Badel 1862, Zlatan otok, Jako vino, Suha punta, Vinoplod-vinarija i Dalmacijavino u stečaju kako bi se razjasnio i odredio status prošeka nakon ulaska Hrvatske u EU. Sastanku su nazočili i predstavnici Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.

'Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Udruženjem vinarstva pri HGK te s Državnim inspektoratom i Hrvatskim centrom za poljoprivredu, hranu i selo organizirat će sastanak s ciljem analize postojećeg pravnog okvira za promet i proizvodnju vina. Prema potrebi će predložiti potrebne izmjene zakonodavnog okvira i nužna tumačenja za sve proizvode iz sektora vina kako bi se stvorile pretpostavke za što jednostavniji ulazak hrvatskog vina na tržište EU', najavljeno je iz ministarstva.