DETALJI ISTRAGE

USKOK zadarsku skupinu tereti za više od 110 milijuna štete!

Reno Sinovčić u USKOK-u

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Bionic
Reading

Nakon opsežne istrage, složenih izvida i podataka prikupljenih od Porezne uprave USKOK je danas pokrenuo istragu protiv osam okrivljenika s područja Zadra među kojima su kontroverzni poduzetnik Reno Sinovčić i šefica Porezne uprave Zadar Stoja Mučaji. USKOK od suda traži određivanje istražnog zatvora za sve okrivljenike. Uhićeni se sumnjiče da su počinili jednu od rekordnih šteta u hrvatskom pravosuđu koja prelazi ukupni iznos od 110 milijuna kuna

Nakon ispitivanja svih okrivljenika, Uskok je donio rješenje o provođenju istrage protiv Rene Sinovčića, Stoje Mučaji, bivšeg pročelnika zadarske Porezne uprave Vjekoslava Jurline, poreznika Željane Pejković, Marka Lozančića i Irene Anić, protiv bivšeg direktora NK Zadra Novice Erlića te sadašnjeg direktora Dalibora Zebića. Istraga je pokrenuta i protiv jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, prevare u gospodarskom poslovanju, prouzrokovanja stečaja, pomaganja u prevari u gospodarskom poslovanju te pomaganja u prouzrokovanju stečaja.

'Osnovano se sumnja da su, od prosinca 2010. do 5. srpnja 2013., u Zadru, na višekratna traženja prvookrivljenog Rene Sinovčića, drugookrivljenik Vjekoslav Jurlina i trećeokrivljena Stoja Mučaji, kao pročelnici Područnog ureda Zadar, te četvrtookrivljeni Željan Pejković i petookrivljeni Marko Lozančić, kao voditelji Ispostave Područnog ureda Zadar, i šestookrivljena Irena Anić, kao voditeljica Službe za ovrhu u Područnom uredu Zadar, u više navrata postupali suprotno zakonskim odredbama u namjeri da poreznom dužniku devetookrivljenom trgovačkom društvu VOX d.o.o. omoguće i osiguraju neplaćanje dospjelog i ovršnog poreznog duga na način da su prolongirali njegovu naplatu, donosili rješenja o reprogramu poreznog duga kad za to nisu bili ispunjeni uvjeti te poduzimali druge radnje s ciljem da se spriječi pokretanje ovršnog postupka radi naplate poreznog duga', stoji u priopćenju USKOK-a.

Takvim su postupanjem, tvrdi USKOK, spriječili naplatu poreznog duga od tvrtke Vox
čime je proračun RH oštećen za najmanje 2.700.000,00 kuna. 'Nadalje, osnovano se sumnja da su Stoja Mučaji, kao pročelnica Područnog ureda Zadar, i Marko Lozančić kao voditelj Ispostave Područnog ureda Zadar, na zahtjev Rene Sinovčića, u cilju sprečavanja ovrhe novčanih sredstava na računima Rene Sinovčića postupali protivno zakonskim propisima, i to na način da rješenje o ovrsi nisu poslali na provedbu Financijskoj agenciji te su dogovarali daljnje odgode ovrhe, iako za to nisu bili ispunjeni uvjeti, čime je proračun RH oštećen za najmanje 170.269,26 kuna', tvrdi USKOK.

Osim navedenog, sedmookrivljeni Novica Erlić, kao direktor NK Zadra, od prosinca 2008. do listopada 2014., sukladno dogovoru i na zahtjev Rene Sinovčića priznao je kao istinitu obvezu po primljenim pozajmicama prema Sinovčiću iako je znao da Klub nema stvarnih obveza prema njemu, s obzirom na to da se navedene obveze zasnivaju na neistinitim i nevjerodostojnim ugovorima o zajmu u kojima je navedeno da je Sinovčić od 10. rujna 2000. do 16. ožujka 2004. isplaćivao pozajmice igračima Kluba. Iako je znao da se radi o neosnovanim obvezama nastalim na temelju ugovora o pozajmicama, po kojima je Klub preuzeo obvezu njihova povrata kao jamac platac, a koje u ime Kluba, nisu potpisale odgovorne osobe, Novica Erlić naložio je sačinjavanje temeljnice radi njezinog knjiženja u poslovnim knjigama Kluba, čime je nastala obveza Kluba prema Sinovčiću u iznosu od 42.319.000,00 kuna.

'Radi vraćanja navedenog neosnovanog potraživanja, Klub je Sinovčiću isplatio 11.293.822,37 kuna, a trgovačkim društvima povezanim sa Sinovčićem isplatio je 209.293,26 kuna i 15.377.312,44 kuna (tvrtki Vox), dok je Sinovčić kao direktor tvrtke Vox, dug tog društva prema Klubu podmirio prijebojem međusobnih potraživanja s osnova nepostojećih pozajmica u iznosu od 9.263.509,28 kuna. Preostali dio nepostojećeg potraživanja pretvoren je u vlasnički udio u Klubu, čime je Sinovčiću omogućeno neosnovano stjecanje 119.192 dionice vrijednosti 23.838.400,00 kuna, odnosno vlasništvo 35,06 posto temeljnog kapitala Kluba. Na opisani način Sinovčiću je pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 44.395.731,65 kuna, tvrtki Vox od najmanje 5.328.879,34 kune, drugom društvu od 209.293,26 kuna, a Klub je oštećen za najmanje 50.708.828,07 kuna', navode u USKOK-u.

Sinovčić je, prema sumnjama USKOK-a, od 5. siječnja 2013. do 30. siječnja 2014., u Zagrebu i Zadru, u namjeri da tvrtki Vox, u kojoj je osnivač i direktor, pribavi nepripadnu korist, u postupku predstečajne nagodbe nezakonito umanjio obveze trgovačkog društva Vox prema vjerovnicima, a kako bi osigurao prihvaćanje predloženog plana financijskog i operativnog restrukturiranja tvrtke Vox, Sinovčić je u dokumentaciji koju je dostavio nagodbenom vijeću FINA-e, uz potraživanja drugih vjerovnika tvrtke Vox, neistinito predočio i priznao i svoje potraživanje prema tvrtki Vox u iznosu od 17.687.267,86 kuna. Navedeno potraživanje Sinovčić je formalno prenio na osmookrivljenog Dalibora Zebića, na kojeg je prenio i daljnje svoje nepostojeće potraživanje prema tvrtki Vox u iznosu od 3.477.000,00 kuna, a sve kako bi zadržao potrebnu većinu glasova vjerovnika.

'Na taj je način, upravo na temelju svojih priznatih i neistinitih tražbina, formalno prenijetih na Dalibora Zebićaostvario potrebnu većinu glasova vjerovnika koji su prihvatili predloženi plan financijskog i operativnog restrukturiranja tvrtke Vox. Nakon toga je Nagodbeno vijeće, u uvjerenju da je zakonom tražena većina vjerovnika ostvarena na temelju istinitih i stvarno postojećih tražbina vjerovnika, donijelo rješenje o prihvaćanju plana financijskog i operativnog restrukturiranja dok je Trgovački sud u Zadru 21. siječnja 2014. donio pravomoćno rješenje o odobravanju predstečajne nagodbe čime je tvrtki Vox pribavljena nepripadna imovinska korist od 57.568.676,71 kune, dok je Ministarstvo financija oštećeno za 5.620.098,09 kuna, a ostali vjerovnici za 51.948.578,62 kune', stoji u rješenju o istrazi.

Osim navedenog, Sinovčić je 28. lipnja 2013., u Zadru, nakon što je tvrtka Vox prestala obavljati plaćanja putem žiroračuna, na temelju Ugovora o prijenosu poslovnog udjela, Dalibor Zebić za jednu kunu ustupio jedini poslovni udjel jednog društva, kojeg je vlasnik i jedini osnivač tvrtka Vox, nominalne i stvarne vrijednosti 22.447.800,00 kuna. Na opisani način Sinovčić je svjesno umanjio stvarnu imovinu tvrtke Vox iz koje bi se u stečajnom postupku mogli namiriti vjerovnici te je time za navedeni iznos oštetio Vox, a Zebiću u tom iznosu pribavio nepripadnu imovinsku korist - tvrdi USKOK.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora protiv svih okrivljenika. Sud će o određivanju zatvora odlučivati na ročištu zakazanom za 13 sati.