MOŽE LI I DALJE BITI ŠEFICA POREZNE?

USKOK uvažio kaznenu prijavu - Čavlović Smiljanec je pod istragom!

29.04.2014 u 15:31

Bionic
Reading

Tportal doznaje da je USKOK prihvatio kaznenu prijavu koju je policija podnijela zbog sumnji da je ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec trgovala utjecajem i zaustavila ovrhu osječkog OLT-a. Doneseno je rješenje o proširenju i provođenju istrage protiv nje i osječkog tajkuna Željka Biloša

Šefica Porezne uprave i pomoćnica ministra financija Slavka Linića Nada Čavlović Smiljanec pod sumnjom je da je nagovorila pročelnicu Porezne uprave Osijek Ružicu Kovačević da zaustavi ovršni postupak nad tvrtkom OLT iz Osijeka.

Time je toj tvrtki tako omogućeno da, sve do predstečajne nagodbe u svibnju 2013. nesmetano posluje preko svojih računa. Na taj način nije ovršeno 10,5 milijuna kuna, a državni proračun oštećen je za najmanje 11,88 milijuna kuna, objavio je USKOK početkom ožujka.

Istraga koja se vodila protiv Kovačević sada je proširena na ravnateljicu Porezne uprave te na suvlasnika OLT-a Željka Biloša s kojim se, navodno, Čavlović Smiljanec unaprijed dogovorila o zaustavljanju ovrhe.

Čavlović Smiljanec tvrdi da ne poznaje Biloša i da s tim slučajem nema nikakve veze. Podržao ju je i ministar financija Slavko Linić i objavio detaljno obrazloženje u kojem pojašnjava kako je tekao ovršni i predstečajni postupak protiv OLT-a.

Premijer Zoran Milanović
zadovoljio se obrazloženjem Linića i Smiljanec. Rekao je da će trebati priložiti vrlo jake i uvjerljive dokaze da se dokaže da je šefica Porezne kriva. Dodao je da je DORH ovim predmetom otvorio pitanje ogromnog poreznog duga koji se stvorio do 2011. godine.

'Tko je dopuštao tadašnjoj vlasti i administraciji da se na poreznim dugovima nakupljaju milijuni, milijuni kamata, tko je namjerno propuštao u korist države ovršiti te predmete? Mi smo dolaskom u Banske dvore možda pogriješili što smo prešli preko toga. Mogli smo naprosto blokirati stotine firmi, nasilno se naplatiti i tražiti odgovornost činovnika, poreznika, ali bogami i političara koji sada sjede s one strane Markova trga', kazao je premijer.

Vlast je, dakle, odlučila vjerovati šefici Porezne uprave i nositi teret istrage dok je ona i dalje na vrlo važnoj funkciji ravnateljice Porezne uprave i pomoćnice ministra.

Novinare je zanimalo zašto se Čavlović Smiljanec ne smjenjuje dok je Branko Šegon, protiv kojega nije nikada podignuta kaznena prijava, morao otići iz Ministarstva financija zbog utvrđenog sukoba interesa. Zatražen da povuče paralelu slučaja šefice Porezne uprave i Šegona, Milanović je rekao: 'U onom slučaju je bilo savršeno sve jasno. Bilo je jedino pitanje etičkog standarda: je li to dopušteno ili nije. Znalo se što se dogodilo. Smatrao sam da to nije dopustivo i nažalost sam se morao umiješati i ja. Netko je s pozicije vlasti došao do kredita koji mu u tom trenutku nije pripadao. Ovdje nije ništa jasno.'

USKOK očito nije zatražio mjeru istražnog zatvora za Čavlović Smiljanec što znači da su procijenili da nema opasnosti na utjecaj svjedoka ili ponavljanje kaznenog djela. Sloboda i politička volja njezinih šefova omogućavaju joj da svaki dan, dok čeka hoće li USKOK podignuti optužnicu ili odbaciti optužbe, ipak ide na posao. No pitanje je hoće li Porezna uprava trpjeti posljedice zbog tog nesumnjivo velikog pritiska?