KORUPCIJA U KARLOVCU

USKOK ponovno istražuje Karamarkova zamjenika

05.04.2013 u 14:50

Bionic
Reading

Na prigovor Građanske inicijative ‘Stop korupcija’ zbog odbijanja kaznene prijave protiv karlovačkog gradonačelnika Damira Jelića i još šest osumnjičenih za malverzacije gradskim zemljištem 2008., kolegij Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminala (USKOK) je tajnim glasanjem odlučio predmet vratiti na početak, izvijestio je danas novinare u Karlovcu voditelj Inicijative Domagoj Švegar u Karlovcu.

Odlukom Uskoka prihvaćen je Švegarov prigovor i ‘nastavlja se rad na predmetu s dodatnim izvidima’, potvrdio je Hini i zamjenik županijske državne odvjetnice i zamjenik ravnatelja Uskoka Mladen Krajačić, koji je u veljači odbacio tu kaznenu prijavu.

Švegar je novinarima ispred sudske zgrade podijelio Odluku, po kojoj su ravnatelj Uskoka Dinko Cvitan i njegovi zamjenici tajnim glasanjem stavili van snage Rješenje od 19. veljače, kojim je Krajačić odbio kaznenu prijavu. Uz Jelića, tom kaznenom prijavom terete se i Željko Pakšec, Hrvoje Medarić, Nataša Rahela Borovček, Tatjana Gojak, Slađana Fumić i Vladimir Sever

Švegar je kaznenu prijavu s dokumentacijom podnio Državnom odvjetništvu u svibnju 2011., zbog prodaje gradskog zemljišta u gradskoj četvrti Grabrik tvrtki ‘Centar gradnja’ u vlasništvu Vladimira Severa. Sever je kupio zemljište za 8,8 milijuna kuna i vrlo brzo ga je prodao trgovačkom društvu F.K.T. iz Ivanić Grada za 16 milijuna kuna.

Krajačić, koji je vodio istragu, u obrazloženju odbijanja kaznene prijave je naveo kako ‘nema elemenata kaznenog djela’ navevši da Jelić i ostali nisu zloupotrijebili položaj i ovlasti u poslu u kojem je Sever kupio zemljište. Okolnost u kojoj je Sever u pregovorima uspio postići višu cijenu, predmet je poslovnih odnosa i interesa pojedinih sudionika te ne može biti stavljena u kontekst počinjenja kaznenog djela, naveo je u obrazloženju odbijanja prijave. Nema dokaza o bilo kakvim kontaktima tvrtke F.K.T. sa službenim osobama grada Karlovca prije toga, a ‘postignuta cijena samo je dobar poslovni potez osumnjičenoga Vladimira Severa’, navodi se.

Voditelj inicijative ‘Stop korupciji’ danas je novinarima kazao da je nova odluka važna i zbog toga da se zna da će Uskok detaljno istražiti i ljude poput gradonačelnika Jelića, makar on bio i potpredsjednik HDZ-a, i u slučajevima kada istraga u općinskim i županijskim odvjetništvima nije bila temeljita.

Švegar pretpostavlja, zbog nedavne ovrhe nad Severom, da on nije zadržao milijune za sebe, a onda je to, kaže, ‘ozbiljan problem’. Kazao je da sad očekuje da se predmet detaljno istraži, posebno trag novca što, istaknuo je, nije bilo učinjeno. ‘Stop korupciji’ smatra da nije istraženo tko se sve okoristio tom kupoprodajom.

‘Mi nemamo povjerenja u karlovačka državna odvjetništva, pogotovo ne kada se radi o predmetima koji se tiču visokopozicioniranih osoba u gradu’, zaključio je Švegar.